Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Najava Kine o obustavljanju žetve organa samo trik: Ubijeni zatvorenici savjesti su glavni izvor organa

NEW YORK - Najava kineske vlade da će prekinuti praksu žetve organa od pogubljenih zatvorenika je propagandi trik kojim Kina želi smiriti rastuću međunarodnu kritiku i time zanemaruje dokaze koji pokazuju da je većina organa u Kini oduzeta od ubijenih zatvorenika savjesti, uglavnom Falun Gong praktikanata.

Već duže od jedne decenije, međunarodna zajednica osuđuje kinesku praksu žetve organa od pogubljenih zatvorenika. Prvi izvještaji o ubijanju Falun Gong praktikanata i drugih zatvorenika savjesti zbog njihovih organa pojavili su se 2006. godine. Kako se sve više dokaza otkrivalo, vlade širom svijeta počele su vršiti sve veći pritisak na Kinu.

6. novembra 2014. godine, Internacionalni pododbor za ljudska prava kanadskog parlamenta usvojio je rezoluciju kojom se osuđuje prisilno oduzimanje organa u Kini (izvještaj). Slična rezolucija, H.Res.281, trenutno čeka na glsanje u američkom Kongresu. Rezolucija već ima 245 kosponzora i široku podršku i demokrata i republikanaca. U decembru 2013. godine, Evropski parlament usvojio je rezoluciju koja poziva na obustavljanje prisilne žetve organa u Kini (izvještaj), a 19. marta 2014. godine, Evropski ekonomski i socijalni odbor (EESC) prihvatio je rezoluciju EU.

Novi propis, koji je u četvrtak, 4.12.2014 objavljen u kineskim državnim medijima je posljednji u nizu sličnih najava, koje datiraju od 2007. godine, od kojih nijedan nije promijenio jezivu praksu vađenja organa od pogubljenih zatvorenika.

Velika priča: Šta nije rečeno

Najava se ne obazire na navode da su desetine hiljada zatvorenika savjesti ubijeni isključivo u svrhu žetve njihovih organa kako bi se koristili u rastućoj industriji transplantacije organa u Kini.

Izvještaji o tome kako kineski zvaničnici nadgledaju sistematsko ubijanje ljudi zbog njihovih organa prvi put su se pojavili u martu 2006. godine, kada je jedna žena otkrila da je čak 4.000 Falun Gong praktikanata ubijeno ybog njihovih organa u bolnici u kojoj je radila. (vijest) Tjedan dana kasnije, kineski vojni liječnik ne samo da je potvrdio navode žene, već je tvrdio da se takve strahote odvijaju u 36 različitim koncentracionim logorima širom zemlje. (vijesti)

U julu 2006. godine, bivši kanadski državni sekretar za Aziju i Pacifik David Kilgour i poznati advokat za ljudska prava David Matas, objavili su svoj izvještaj na 140 stranica u kojem su došli do "žalosnog zaključka da su navodi istiniti" (vijesti). Nakon toga su dvije knjige objavljene na tu temu: "Krvava žetva: Otklanjanje organa Falun Gong praktikanata u Kini" u 2009. godini, i "Državni organi: Zloupotreba transplantacija u Kini" u 2012. godini. Oni zaključuju da su desetine hiljada Falun Gong praktikanata ubijeni ybog njihovih organa.

Nezavisni istraživač i stručnjak za žetvu organa u Kini, Ethan Gutmann, objavio je 2014. godine treću knjigu na tu temu pod nazivom "Pokolj: Masovna ubistva, žetva organa i kinesko tajno rješenje za disidentski problem". Prema g. Gutmannu, procijenjenih 65.000 Falun Gong praktikanti su od 2000. do 2006. godine ubijeni zbog žetve njihovih organa.

Falun Dafa Informativni centar poziva da se nezavisnim istražiteljima omogući pristup Kini kako bi se sprovela temeljita istraga, a da oni koji su odgovorni za ovaj zločin protiv čovječnosti budu izvedeni pred lice pravde. Centar također poziva zapadne medije da pokriju kompletnu priču, a ne da od strane kineskog režima budu navođeni da samo naglašavaju ono što je sigurno samo prazno obećanje.

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene