Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Britanski novinski mediji pozivaju na zaustavljanje prisilne žetve organa u Kini

Nekoliko je velikih medijskih kuća u Velikoj Britaniji nedavno objavilo članke ili emitiralo programe koji pozivaju na okončanje ubijanja zatvorenika savjesti zbog njihovih organa u Kini, uključujući BBC, Guardian, Sunday Express i Scotsman.

Rasprava pod nazivom “Nasilno uzimanje organa u Kini” je održana 26. ožujka 2019. godine u domu Britanskog parlamenta, nudeći medijima pravovremenu mogućnost da se pozabave tim pitanjem. Ova parlamentarna rasprava, kojoj je domaćin bio Jim Shannon, predsjednik parlamentarne grupe za slobodu religije i vjerovanja, je dala priliku dvanaestorici članova parlamenta, iz više različitih političkih stranaka, da se pridruže raspravi i da izraze svoje ogorčenje i zabrinutost zbog zločina prisilne žetve organa koja je podržana od strane kineskih vlasti. BBC Radio 4 popratio je ovaj događaj reportažom koja je emitirana idućeg dana u okviru emisije „Jučer u parlamentu“.

Sunday Express: Aktivisti upozoravaju da Kina ubija političke zatvorenike zbog njihovih organa

Članak koji je objavio Sunday Express 31. ožujka 2019. godine, koji otkriva prisilnu žetvu organa u Kini.
Članak koji je objavio Sunday Express 31. ožujka 2019. godine, koji otkriva prisilnu žetvu organa u Kini.

Članak Davida Williamsona, zamjenika političkog urednika Sunday Express, pod naslovom "Aktivisti upozoravaju da Kina ubija političke zatvorenike zbog njihovih organa" je objavljen 31. ožujka 2019. Williamson je napisao da su ljudi u Velikoj Britaniji već bili upozoreni da nesvjesno učestvuju u ubojstvima političkih i vjerskih zatvorenika u Kini zbog njihovih organa, koje odobrava kineska država.

"Amnesty International je već pozvao na nezavisnu istragu povodom optužbi za 'žetvu organa' u Kini", napisao je Wilijamson, dodajući: "... političari su izrazili zabrinutost zbog tvrdnji o nasilnom uzimanju organa industrijskih razmjera."

U članku je Williamson citirao članicu parlamenta Fionu Bruce, koja je, govoreći o ubojstvima u institucijama kojima upravlja kineska država, nazvala ih potencijalnim "genocidom 21. stoljeća". Ona je drugim poslanicima rekla: "Ovdje raspravljamo o nasilnom vađenju organa od zatvorenika savjesti u Kini, koje na kraju rezultira smrću pojedinaca koji su podvrgnuti ovoj praksi, praksi koja predstavlja ubojstvo iz nehata ili, što je vjerojatnije u većini slučajeva, ubojstvo.”

Williamson je citirao i člana parlamenta Jim Shannona, koji je tijekom nedavne parlamentarne rasprave rekao: "Govorimo o režimu koji je odgovoran za najveća masovna zatvaranja vjerskih grupa još od doba nacista."

Autor je takođe skrenuo pažnju na izvještaj od 678 stranica, objavljen 2016. godine od strane bivšeg kanadskog državnog sekretara Davida Kilgoura, novinara istraživača Ethana Gutmanna i advokata Davida Matasa, u kom se kaže: “Pljačka organa u Kini je zločin u kojem zajedno učestvuju Komunistička partija, državne institucije, zdravstveni sustav, bolnice i stručnjaci za transplantaciju.”

"Nijedna zemlja na svijetu ne bi trebala dopustiti svojim građanima da odlaze u Kinu, u svrhu transplantacije organa, dok Kina ne dopusti potpunu istragu o žetvi organa od zatvorenika savjesti, kako toga što se desilo u prošlosti, tako i toga što se sada događa."

Williamson je također citirao Sud za Kinu, koji je pokrenut kako bi se istražile tvrdnje o žetvi organa i razgovaralo sa svjedocima koji su bili zatvorenici u Kini. Williamson je citirao predsjedavajućeg Suda, Sir Geoffrey Nice QC, koji je rekao: "Članovi Suda su sigurni - jednoglasno i sigurno izvan razumne sumnje - da se nasilna žetva organa od zatvorenika savjesti u Kini prakticira već duže vrijeme, i da uključuje i veoma veliki broj žrtava.”

„Nema sumnje da do sada prikupljeni dokazi ukazuju na to da nasilnu žetvu organa u značajnoj mjeri vrše organizacije i pojedinci koje podržava ili odobrava država“, navodi se u privremenoj presudi Suda.

Williamsonov članak je uključivao i svjedočenja Falun Gong praktikanata Yu Xinhuia i Dai Yinga, koji su pred Sudom za Kinu govorili o zlostavljanju kojem su bili podvrgnuti u Kini zbog svog vjerovanja. Oni su bili podvrgnuti ilegalnom zatvaranju, premlaćivanju, mučenju, prisilnom hranjenju, lišavanju sna i električnim šokovima.

„Gospođa Dai je patila od oboljenja srca, pa su na njoj obustavljeni daljnji medicinski testovi, no ona se sjeća da su neki praktikanti Falun Gonga nestali nakon što su procedure testiranja završene“, napisao je Williamson, citirajući izvještaj udruženja Doktora protiv prisilnog uzimanja organa.

The Guardian: Zabraniti transplantacijski turizam

Članak „Poziv Velikoj Britaniji da zabrani pacijentima putovanje u Kinu u svrhu 'transplantacijskog turizma'“, napisao je za The Guardian Owen Bowcott, dopisnik za pravne poslove, u tekstu objavljenom 31. ožujka.

U članku se navodi da je 40 članova parlamenta podržalo poziv da se britanskim pacijentima zabrani putovanje u Kinu u svrhu transplantacijskog turizma, prije sljedeće sjednice Suda za Kinu koja će biti održana početkom travnja. Bowcott je citirao člana parlamenta Jim Shannona, koji je na parlamentarnoj raspravi održanoj prošlog tjedna parlamentarcima kazao da bi vlada Velike Britanije trebala razmotriti nametanje zabrane transplantacijskog turizma, kako su to već uradile vlade Italije, Španjolske, Izraela i Taiwana.

Bowcott je napisao da je Sud za Kinu „prikupio dokaze o navodnim ilegalnim postupcima od medicinskih stručnjaka, istražitelja ljudskih prava i drugih“. On je napisao da je Kina odbila prisustvovati saslušanjima. On je također dodao da se među žrtvama prisilnog uzimanja organa nalaze i Falun Gong praktikanti.

The Scotsman: Prisilno uzimanje organa ne može biti ignorirano

Članak Alistaira Carmichaela, člana parlamenta, objavljen je 19. ožujka u The Scotsman, i baca svjetlo na prisilnu žetvu organa i kršenje ljudskih prava u Kini.

“Pažljivo praćenje vjerskih aktivnosti nije ništa novo. Alati za to praćenje i ugnjetavanje su se možda vremenom mijenjali od tajne policije i doušnika, do kamera za nadzor i praćenja putem interneta, ali je osnovno ugnjetavanje i dalje snažno i rasprostranjeno kao što je uvijek i bilo“, napisao je on.

Posebno je, kao ozbiljno pitanje, naveo primjer prisilnog uzimanje organa od praktikanata Falun Gonga, Ujgura, kršćana i Tibetanskih budista. „Ideja prinudne žetve zvuči jednostavno nevjerojatno. Koji bi čovjek mogao ubiti drugog čovjeka zbog uzimanja njegovih organa? Lako je to odbaciti kao smiješno pretjerivanje, ali to, na žalost, nije smiješno”, napisao je Carmichael.

"Ne postoji očitiji slučaj koji bismo trebali nastojati da se istraži, i da to dovede do međunarodne osude ovog etničkog čišćenja", napisao je on u sažetku na kraju članka. "Nismo voljni da sjedimo i budemo samo promatrači."

Link na originalni članak
Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene