Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Evropski parlament donio rezoluciju kojom osuđuje kineski režim zbog žetve organa

Raste broj vlada koje zahtijevaju prekid ubijanja u svrhu ubiranja organa

Europski parlament je 12. decembra donio rezoluciju (tekst rezolucije) kojom osuđuje „sistematsku, od države podržanu žetvu organa od zatvorenika savjesti u NR Kini, među kojima je veliki broj Falun Gong praktikanata.“ Rezolucijom se pozivaju sve članice EU da javno osude tu jezivu praksu i da osiguraju da svi sudionici budu kažnjeni.

„Ova rezolucija je poslala glasnu poruku komunističkom režimu u Kini da takvi zločini protiv čovječnosti nisu prihvatljivi u civiliziranom svijetu“, izjavio je glasnogovornik Falun Dafa Informativnog Centra, g. Erping Zhang.

Izvještaji o tome da kineski službenici nadgledaju sistematska ubijanja ljudi u svrhu ubiranja organa su se prvi put pojavila u martu 2006., kada je jedna žena otkrila da je u bolnici u kojoj radi, zbog njihovih organa, ubijeno oko 4 hiljade Falun Gong praktikanata. (vijest) Sedmicu dana kasnije, jedan kineski vojni liječnik je potvrdio njenu priču i dodao da se slična zvjerstva odvijaju i u 36 koncentracijskih logora širom zemlje. (vijest)

Bivši državni sekretar za Aziju Pacifik g. David Kilgour i poznati advokat za ljudska prava g. David Matas su u aprilu 2006. objavili izvještaj od 140 stranica čiji je zaključak: „Nažalost, ostaje nam zaključiti da su optužbe istinite.“ (vijest)

Kasnije su objavljene dvije knjige na tu temu: 2009. je objavljena knjiga Krvava žetva: žetva organa od Falun Gong praktikanata u Kini, a 2012. je objavljena knjiga Državni organi: Zloupotreba transplantacije u Kini. Glavni zaključak radova je da je na desetine hiljada Falun Gong praktikanata ubijeno zbog njihovih organa.

Izrael je 2008. zabranio transplantacijski turizam prvenstveno kao odgovor na dokaze o žetvi organa koji su počeli pritjecati iz Kine.

G. Irving Cotler, kanadski član parlamenta, 6. decembra 2013. je predstavio zakon kojim će Kanađanima biti zabranjeno primati organe koji nisu dobrovoljno donirani.

U američkoj Kući predstavnika se trenutno razmatra rezolucija kojom se osuđuje žetva organa u Kini i kojom se poziva na istragu i sudsku osudu.

„Uprkos pritisku i taktikama zastrašivanja kojima se kineski službenici koriste u inostranstvu da bi odvratili strane vlade od naglašavanja ovih zvjerstava, mnogi, uključujući Europski parlament, sada traže od Pekinga da zaustavi ove zastrašujuće zločine,“ dodao je Zhang. „Istražitelji su objavili da je između 45 do 65 hiljada Falun Gong praktikanata ubijeno zbog profita dobivenog prodajom njihovih organa. Ovo se mora zaustaviti. To je napad na cijelo čovječanstvo.“

Daljnji izvori na temu žetve organa u Kini:

1. Tekst rezolucije Evropskog parlamenta
2. Pregled žetve organa
3. Sažetak ključnih dokaza
4. Saslušanje u američkom Kongresu
5. Film: "Killed for their organs: China's secret transplant business"

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene