Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Još više o logoru Masanjia osim onoga što otkriva izvještaj u kineskim novinama

Zloglasni logor "pionir" u mučenju i ispiranju mozga

New York—Dok kineski cenzori žure da zataškaju prošlonedeljni, vrlo smjeli izvještaj u jednom kineskom magazinu, gdje se na 14 strana razotkrivaju mučenja, prinudni rad i politički progon u radnom logoru Masanjia, Falun Dafa Infocentar savjetuje stranim medijima da se više udube, jer u ovoj priči ima mnogo više od iznesenog.

Članak pod naslovom “Razotkrivene tajne Ženskog logora za prevaspitanje kroz rad: ‘Tigrova klupa’ i ‘Samrtnička postelja’”, koji je objavio relativno liberalni časopis Lens, je bez presedana za domaće kineske vijesti, po tome što detaljno opisuje užasne uslove u logoru. Ali vjerovatno zbog jake cenzure riječi “Falun Gong”, u članku se direktno ne spominju praktikanti, koji su među onima koji trpe najgora mučenja u logoru Masanjia. Članak ipak označava "posebnu grupu ljudi" – dvosmisleno izražavanje partijske propagande, koja zapravo govori o "Falun Gong praktikantima"—koji su primarna meta određenih metoda mučenja i zlostavljanja.

Zapadni mediji sada imaju priliku da ovome dodaju više detalja.

“Kineski novinari koji su napisali ovu priču, oni koji su je objavili, kao i sami intervjuirani, izloženi su ogromnom riziku razotkrivajući užasne zločine”, kaže portpatol Falun Gonga, Erping Zhang. “Imperativ je da mi na Zapadu ne dopustimo da njihov napor i i rizik koji su preuzeli, bude uzaludan. U ovoj priči ima još toga i mnogi životi su bukvalno na ivici. U ovom času, stotine nevinih Falun Gong praktikanata i drugih nastavljaju da trpe mučenja na tom mjestu.”

Masanjia: Teren za obuku u mučenju i sistematskom ispiranju mozga

Preko jedne decenije, svjedoci Falun Gonga koji se javljaju iz logora i njihove familije, govore o sistematskoj upotrebi metoda mučenja koje se tamo koriste.

Zaista, Masanjia je poznat kao jedan od najozloglašenijih logora u zemlji.

Logor Masanjia je posljednji put dospio u naslove novina u decembru 2012., kada je žena iz Oregona pronašla rukom pisano pismo na lošem engleskom, ubačeno u novogodišnji paketić trgovine Kmart: “Ljudi koji ovdje rade u prosjeku su kažnjeni sa 1-3 godine”, pisalo je u pismu. “Mnogi od njih su praktikanti Falun Gonga.”

Dokumentirana zlostavljanja prevazilaze prinudni rad i mučenje zbog neispunjavanja dnevnih normi. Praktikantice Falun Gonga su 2001. godine ubacivane u ćelije sa muškim kriminalcima, gdje su silovane. Istovremeno, personal iz drugih zatvora u Kini je dolazio u logor Masanjia na obuku u inovativnim metodama prevaspitavanja, koje imaju za cilj da slome volju praktikanata Falun Gonga, mučenjem i ispiranjem mozga. Cilj ovog zlostavljanja je da se praktikanti odreknu svojih uvjerenja i zavetuju se da će sarađivati sa Komunističkom Partijom.

“U drugim radnim logorima poslušni zatvorenici tuku neposlušne”, kaže jedan praktikant Falun Gonga, koji je osam godina bio zatvoren u logoru Masanjia, a sada živi u Nujorku. “Masanjia ima profesionalce koji muče.”

Pred Olimpijadu, izvori unutar Kine su javljali da su praktikanti iz zatvora širom zemlje prebacivani tamo, što su kasnije potvrdili zatvorenici koji su tamo boravili prije 2008. Od 2000. godine, Falun Gong web stranica na kineskom, Minghui, je objavila preko 8100 izvještaja u kojima se dokumentira ili govori o progonu Falun Gong praktikanata i drugih zatvorenika u logoru Masanjia.

Specijalni UN izvještač za vjerske slobode je proslijedio kineskim vlastima jedan takav slučaj 2009., u kom se šalje hitan apel u ime jednog Falun Gong praktikanta u tom logoru: “Prije nego što je tučen, između ostalog čeličnom šipkom po glavi, vješan i šokiran električnim palicama, Yu je natjeran da napiše oproštajno pismo. Za posljedicu je imao veliko krvarenje i ostao je bez svijesti duže od nedjelju dana. Nekoliko zahtjeva njegove porodice da ga posjete je odbijeno.” (vijest)

Kod izvještavanja o ovoj priči i svake naknadne istrage, Falun Dafa Info Centar apelira na novinare da budu oprezni prema potencijalnim nastojanjima zvaničnika da prikriju opseg zločina protiv Falun Gong praktikanata u tom logoru.

\26. aprila, 2001., Falun Dafa Infocentar je objavio da je Masanjia jedan od rijetkih objekata koji su bili spremni da prihvate strane i kineske medije da “intervjuiraju” izabrane Falun Gong praktikante. Skoro mjesec dana kasnije, novinari su zaista i pozvani u logor, da bi vidjeli svježe okrečene zidove i zatvorenike u novim kombinezonima sa imenima napisanim na engleskom na leđima, koji uživaju u očigledno čistom i zdravom okruženju—sasvim suprotno izvještajima o groznom zlostavaljanju o kojem su svjedočile desetine bivših zatvorenika, mučenih u logoru Masanjia.

U izvještajima o nedavnoj priči u časopisu Lens, neki zapadni mediji su ponovo objavili fotografije sa te “pokazne ture” (pogledajte fotografiju), ne dovodeći u pitanje okolnosti pod kojima su one snimljene.

"Nemojte se zavaravati", kaže Zhang, "vlasti će otići jako daleko da zataškaju pravu prirodu logora Masanjia, a da bi se potpuno razotkrila zlostavljanja koja se dešavaju iza zidova logora Masanja, potrebni su pravovremeni i istrajni napori zapadnih medija."

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene