Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

300 stanovnika potpisalo peticiju koja poziva na oslobođenje Falun Gong praktikanta

Povjerljivi izvor navodi kako je peticija, koja kruži među šefovima Stalnog odbora Politbiroa, izazvala žestoku raspravu

Prva stranica peticije s potpisima i otiscima palaca članova 300 obitelji, koji pozivaju na oslobađanje sumještana i Falun Gong praktikanta, gospodina Wang Xiaodonga.
Prva stranica peticije s potpisima i otiscima palaca članova 300 obitelji, koji pozivaju na oslobađanje sumještana i Falun Gong praktikanta, gospodina Wang Xiaodonga.

NEW YORK - 300 mještana potpisalo je svoja prava imena i dalo otiske palaca na peticiji koja poziva na trenutno oslobađanje poštovanog školskog učitelja iz njihovog sela kojeg su otele vlasti zbog njegovog prakticiranja Falun Gonga.

Izvor na visokom položaju rekao je listu The Epoch Times kako najviši dužnosnici Komunističke partije, uključujući Xi Jinpinga i Li Keqianga (za koje se očekuje da će kasnije ove godine zamijeniti Hu Jintaoa i Wen Jiabaoa) raspravljaju o ovoj peticiji. Dužnosnici na najvišim nivoima Partije "govore o ovom događaju i većina ih poziva na mirno rješenje", navodi izvor.

Međutim, frakcija Partije vjerna bivšem vođi, Jiang Zeminu, koji je lično pokrenuo progon Falun Gong-a 1999.g., pokušava vršiti žestoki pritisak na podnositelje zahtjeva. Prema Minghui.org (inozemna Falun Gong web stranica sa širokom mrežom izvora u Kini), Jiangova frakcija izdala je naredbe dužnosnicima u gradu Botou da prisile mještane da povuku zahtjev i da osim toga potpišu izjavu da se slažu s Partijskim stavom o Falun Gongu.

"Ovo je najnoviji u nizu slučajeva u kojima građani i mještani istupaju protiv 13 godina progona Falun Gong-a, govoreći da ga neće više podržavati... i da Falun Gong praktikanti trebaju biti slobodni", rekao je izvršni direktor Falun Dafa informativnog centra, Levi Browde. "Ali oni trebaju našu pomoć."

Browde je dodao: "Velika prednost slobodne štampe ovdje na Zapadu je mogućnost da se vlastima kaže istina. Sada je pravo vrijeme za sve zapadne medije koje imaju dopisnike u Kini i koji su vidjeli kako njihova prisutnost može imati pozitivan efekt na Kineze i na svijet. Izvijestite o ovoj priči. Nemojte ostaviti tih 300 hrabrih mještana nezaštićenima."

Dodatne informacije o slučaju

Prema navodu web stranice Minghui.org, gospodin Wang Xiaodong (王晓东) bio je poznat i nadaleko cijenjeni učitelj. U jutro, 25. februara 2012., otprilike 40 policajaca koje je poslala policijska stanica u Botou pretreslo je Wangov dom, a nakon toga su ga odveli u pritvor. Policija je zaplijenila mnoge vrijedne stvari iz Wangove kuće, uključujući kompjuter i elektronsku opremu, kao i više od 20.000 yuana u gotovini.

Wang je kasnije bio optužen za proizvodnju i distribuciju CD-a i DVD-a s podacima koji razotkrivaju progon Falun Gonga i objašnjavaju stvarna uvjerenja Falun Gong prakse.

Uobičajeno je da Falun Gong praktikanti i oni koji ih podržavaju distribuiraju takve materijale širom Kine. Ti materijali razotkrivaju laži sveobuhvatne propagandne kampanje koju provodi Partija s ciljem da naškodi ugledu Falun Gonga.

"Nema ništa ilegalnog u distribuciji letaka i DVD-a", dodaje Browde. "To je samo još jedan izgovor za otmicu i nezakonito zatvaranje Falun Gong praktikanata."

Početkom maja, 300 mještana iz sela Zhouguantun, kraj grada Botou u provinciji Hebei, razljućeno time što se događa Wangu, potpisalo je peticiju sa svojim punim imenima i otiscima palaca, pozivajući na Wangovo oslobađanje.

Izvori kažu kako su mještani sada pod pritiskom vlasti. Wangova sestra je bila prisiljena napustiti svoj dom kako bi izbjegla otmicu.

Zahtjev sela Zhouguantun slijedi nakon nekoliko sličnih peticija koje su podnijele različite zajednice mještana pozivajući na oslobađanje otetih Falun Gong praktikanata.

12. avgusta 2011., više od 1.500 ljudi iz grada Qinhuangdao u provinciji Hebei potpisalo je peticiju pod nazivom "Kako ćete uvažiti ovaj stav javnosti." Peticija poziva vlasti da puste g. Zhou Xiangyanga (周向阳), 38-godišnjeg Falun Gong praktikanta koji je pritvoren u zatvoru Binhai u gradu Tianjinu (bivši zatvor Gangbei). 8. februara 2012., Amnesty International objavio je poziv na hitno djelovanje za Zhouovo oslobođenje. (vijest)

17. juna 2011., deseci mještana iz sela Fengman u gradu Jilin potpisali su peticiju Gradskoj upravi pozivajući na oslobađanje mještana, 59-godišnjeg g. Liu Zhichena (刘志臣), koji je bio pritvoren zbog prakticiranja Falun Gonga. (vijest)

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene