Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Međunarodni protest protiv pritvora Gao Zhishenga i progona Falun Gonga u Kini

U petak 27.01.2012., u trinaest zemalja su najavljeni mirni protesti ispred kineskih ambasada. Aktivisti žele apelirati na prekid progona Falun Gong praktikanata unutar Kine i prestanak pritvora advokata Gao Zhishenga. Kineska tajna policija je otela i mučila advokata Gaoa jer je branio Falun Gong praktikante koji su bili mučeni u kineskim zatvorima.

Protesti se održavaju u sljedećim zemljama: Češka, Slovačka, Hrvatska, Mađarska, Srbija, Rumunjska, Grčka, Poljska, Latvija, Australija, Indonezija, Brazil, Meksiko.

U Zagrebu će se protest održati od 15-17h ispred kineske ambasade ( Mlinovi 132, 10000 Zagreb).

U subotu, 28.01.2012. od 12-15h će u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu biti održan Falun Dafa info dan.

Aktivisti su najavili protest za petak, 27. januar, Međunarodni dan sjećanja na Holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti, budući da je bivši kineski predsjednik Jiang Zemin suočen s optužnicom za genocid i zločine protiv čovječnosti zbog progona Falun Gonga. Gao Zhisheng je izložio svoje istraživanje o metodama mučenja u kineskim zatvorima u njegovoj knjizi „Pravednija Kina“.

U Češkoj će prosvjed završiti koncertom u palači Wallenstein, pod pokroviteljstvom potpredsjednice českog Senata, gđe Alene Palečkove. U glavnoj dvorani palače će nastupati poznata češka violinistica Jitka Hosprova, pjevačica Marta Kubišova i glumac Jan Potmešil.

„Bojim se da ni u našoj zemlji – s našim još uvijek bliskim iskustvom – nikada neće biti dovoljno podsjetnika o tamnim praksama totalitarnih ili diktatorskih režima. Prije svega, dopustite mi da osobno izrazim punu podršku odvjetniku Gao Zhishengu, hrabrom branitelju nepravedno zatočenih i proganjanih ljudi u Kini“, izjavila je potpredsjednica češkog Senata Alena Palečkova.

„Smatram da je država koja je sada vjerojatno ekonomski najbolja u svijetu i koja se naziva azijskim tigrom, takva u kojoj ne možemo tolerirati gangsterske metode“, izjavila je Marka Kubišova na predstavljanju češkog izdanja Gaove knjige „Pravednija Kina“.

„Željeli bismo skrenuti pažnju česke i svjetske zajednice na činjenicu da se povijest masovne eliminacije populacije ponavlja i danas. Prema UN-ovim izvještačima, procjenjuje se da je broj žrtava ubijenih tokom progona Falun Gonga u Kini nekoliko desetina hiljada, a stotine hiljada Falun Gong praktikanata je još uvijek zatočeno u logorima, te su psihički i fizički mučeni“, izjavili su organizatori koncerta.

Pojam „zločin protiv čovječnosti“ je prvi put korišten 1915.g. u vezi s turskim pokoljem Armenaca. U okvirima međunarodnog prava, prvi put je bio definiran za potrebe suđenja u Nirnbergu kao „ubistvo, istrebljenje, porobljavanje, deportacija i druga nečovječna djela počinjena protiv bilo kojeg civilnog stanovništva, prije ili za vrijeme rata ili progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi ... neovisno je li to u skladu ili protiv domaćeg prava zemlje u kojoj je počinjeno.“

O Gao Zhishengu

Gao Zhisheng je kineski advokat katoličke vjere koji je postao poznat kao nepotkupljiv branitelj prava i pravde. Njegovo hrabro zastupanje mu je donijelo nadimak „savjest Kine“, a primio je i nekoliko međunarodnih nagrada. Slučajevi na kojima je radio su postali omraženi kineskom režimu. Gao je otet i mučen u zatvoru te se i danas nalazi u pritvoru u Kini. Njegova porodica je pobjegla u SAD.

O Falun Gongu

Falun Gong je drevna kineska praksa kultiviranja uma i tijela. Sastoji se od pet meditativnih vježbi i naglašava moralne principe istinitosti, dobrodušnosti i tolerancije. Kineska vlada je zabranila prakticiranje Falun Gonga 1999.g. i od tada su Falun Gong praktikanti postali najveća grupa političkih zatvorenika u Kini. Gao Zhisheng je otkrio mučenja Falun Gong praktikanata u kineskim zatvorima u otvorenom pismu kineskom predsjedniku Hu Jintaou i Predstavničkom domu SAD.

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene