Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Nakon 12 godina, mirni otpor Falun Gonga donosi nadu usred represije

New York - Na današnji dan prije 12 godina, Kineska komunistička partija (KKP) započela je kampanju istrijebljivanja Falun Gonga - mirne i popularne duhovne prakse koju je tada prakticiralo desetine miliona kineskih građana. Ovaj nasilni, sistematični progon u Kini, koji je započeo 20. jula 1999. godine nastavlja se i danas, a njegove karakteristike su stalna hapšenja, mučenja i smrti širom Kine.

Ipak, postoji optimistična dimenzija ove priče, jer su Falun Gong praktikanti na ovaj progon odgovorili masovnom civilnom neposlušnošću takvih razmjera, da je to neviđeno u kineskoj istoriji. Oni su probili veo dezinformacija KKP i ubjeđuju sve više kineskih građana da prestanu učestvovati u progonu.

U proteklih 12 godina, organizacije za ljudska prava također su dokumentirale klevete, kao i prebijanja, silovanja i mučenja desetina hiljada nedužnih ljudi, čiji je jedini zločin bio vjerovanje u praksu koja nije pod kontrolom kineskog režima. 2006. godine, specijalni reporter UN-a Manfred Novak izvijestio je da su 66% žrtava mučenja u kineskom pritvoru Falun Gong praktikanti.

U aprilu 2011 godine je Amnesty International u svom posljednjem godišnjem izvještaju izjavio da su Falun Gong praktikanti "koji odbiju da potpišu izjavu tipično mučeni sve dok ne počnu sarađivati; mnogi umiru u pritvoru ili kratko nakon otpuštanja". Prošle sedmice, Freedom House je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog progona koji i dalje traje navodeći da: "Danas, sljedbenici Falun Gonga još uvijek spadaju u najžešće progonjene u Kini." (izvještaj)

Zaista, u 2011. godini, Falun Dafa informativni centar već je dokumentirao više od 30 pojedinačnih slučajeva koji su umrli od posljedica progona od 1. januara 2011. Iako je stvarni broj žrtava sigurno puno veći, čak i prema ovim konzervativnim procjenama, ni jedna druga grupa kineskih zatvorenika savjesti ne pati od tako visoke stope smrtnosti od mučenja.

Suočeni sa tako užasnom brutalnošću, pri čemu najmoćniji autoritarni režim u svijetu koristi punom snagom svoj represivni aparat protiv njih, Falun Gong praktikanti nisu niti zastrašeni, niti su pribjegli nasilju. Štaviše, i unutar Kine i širom svijeta, oni su odgovorili s jednim od najvećih, najinovativnijih, nenasilnih pokreta koje je svijet ikad vidio.

Desetine miliona Falun Gong praktikanata u Kini organizovali su prikrivenu mrežu proizvodnje i distribucije letaka i DVD-ova domaće izrade. Falun Gong stručnjaci izvan Kine razvili su izuzetno efektivne programe za zaobilaženje internet cenzure. Globalne medijske kompanije osnovane od strane Falun Gong praktikanata donose necenzurirane vijesti u Kinu i krijumčare iz Kine izvještaje iz prve ruke o dešavanjima u Kini i iznose ih u svijet. Hiljade Falun Gong volontera iz cijelog svijeta redovno telefonom nazivaju Kinu, ubjeđujući izvršitelje da prestanu mučiti (analiza).

Ova 12. godišnjica je dostojanstven dan sjećanja na one koji su ubijeni, osakaćeni i progonjeni, i podsjećanje ljudima u svijetu da je situacija sa ljudskim pravima u Kini još uvijek katastrofalna.

Ali ovo je također dan nade.

12 godina nakon što je bivši čelnik KKP Jiang Zemin tvrdio da će Falun Gong biti uništen u roku od tri mjeseca, Falun Gong praksa ne samo da je još živa u Kini, već je također uspješna širom svijeta. Mirni otpor praktikanata nudi istinu i dobrodušnost milionima Kineza i model vrijedan podrške internacionalne zajednice.

Na ovaj dan, Falun Dafa informativni centar se nada da će svi ljudi u Kini i drugdje prestati biti zavođeni propagandom i finansijskim namamljivanjem KKP i da će pružiti podršku ovim dobrim, hrabrim ljudima. Mi pozivamo predstavnike vlada i građane širom svijeta da otvoreno osude KKP za njene nasilne napade na Falun Gong praktikante, njihove familije i njihove advokate. Pozivamo ih da otvoreno pozovu na zaustavljanje progona, tako da Kina može započeti novo poglavlje i krenuti putem svijetle budućnosti.

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene