Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Shen Yun prisiljen otkazati nastupe u Hong Kongu; Smetnje kineskog režima u Evropi

Plakat Shen Yun Performing Arts za turneju 2010. godine
Plakat Shen Yun Performing Arts za turneju 2010. godine

(Brisel) – Shen Yun Performing Arts je vodeći svjetski ansambl kineskog klasičnog plesa. Sjedište mu je u New Yorku, a njegova misija je da muzikom i plesom oživi tradicionalnu kinesku kulturu. Izvodeći plesove koji prikazuju tradicionalne legende poput Mulan ili Yue Fei, Shen Yun Performing Arts kroz umjetničku viziju također prikazuje moderni svijet kroz priče hrabrosti i dobrodušnosti usred nasilne represije u modernoj Kini, poput priče o Falun Gongu. Shen Yun Performing Arts je visoko priznat, a članovi publike komentiraju da, kroz njegove izvedbe, donosi nadu i duhovne spoznaje svijetu.

Po prvi put, niz od sedam nastupa je bio zakazan u Hong Kongu, s premijerom 27. januara. Prema lokalnim organizatorima u Hong Kongu, karte za svih sedam nastupa su se prodale u roku od prve dvije sedmice prodaje. Iako su zahtjevi za vize za putujući ansambl bili podneseni već u septembru 2009., 22. januara 2010. je Imigracijski Ured Hong Konga odbio ulazne vize za sedam ključnih produkcijskih članova osoblja iz ansambla, ne ostavljajući organizatorima drugi izbor osim da otkažu predstave u Hong Kongu.

Razlog koji je ured imigracije Hong Konga dao je da za te produkcijske poslove mogu naći lokalne zamjene. Međutim, kao što je jasno objašnjeno hongkonškim vlastima, to produkcijsko osoblje je ključni dio Shen Yuna. Njihovo produkcijsko osoblje je visoko kvalificirano za posebne umjetničke zahtjeve Shen Yuna koji su iznimno tehnički i detaljni. Oni ne mogu biti zamijenjeni i predstava ne može dalje bez njih.

Očito je da je odbijenica u zadnju minutu bila namjerna i politički motivirana. Od debitantskog nastupa Shen Yuna 2007. g., kineski komunistički režim pokušava spriječiti njihove nastupe time da vrše pritisak na službenike i kazališta kako bi otkazali njihove nastupe.

18. marta 2008., najveća televizijska stanica u Danskoj, DR, izvjestila je da je KPK (Komunistička partija Kine) izvršila pritisak na lokalno kazalište. 2008. godine, 25 kongresmena iz Švedske je osudilo KPK zbog ometanja nastupa. 6. januara 2009. godine, KPK konzulat iz Frankfurta u Njemačkoj je poslao pisma lokalnim vladinim službenicima i konzulatima drugih zemalja, napadajući Shen Yun predstavu. Njemački mediji su kasnije objavili ta pisma. Ove godine, KPK pokušava ometati nastupe u Beču gdje je rukovoditelj kazališta potvrdio prijetnje kazalištu i pritisak od strane KPK da ne održavaju nastupe, kao i u Bukureštu gdje KPK vrši pritisak na rumunsko Ministarstvo obrazovanja, nauke i inovacije, koje je vlasnik kazališta u kojem se treba održati nastup.

Zabrinjavajuće je vidjeti kako se kineski režim služi svim mogućim sredstvima kako bi ometao jednu kulturnu predstavu. Evropsko Falun Dafa Udruženje izražava nadu da će stanovnici Hong Konga koji cijene svoju slobodu zahtijevati od hongkonške vlade da ispravi ovu grešku. Mi ćemo također pozvati vlade u Evropi da dalje istraže i osude KPK-ovo ometanje evropske turneje Shen Yun Performing Arts. Shen Yun je već razvedrio živote milijunima ljudi i mi čvrsto vjerujemo da će KPK-ovo ometanje u oživljavanju istinske kulture na kraju propasti.

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene