Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Argentinski sud naredio uhićenje visokih službenika Komunističke Partije Kine za zločine protiv čovječnosti

Povijesna odluka govori o „genocidnoj strategiji“ iskorištenoj protiv Falun Gonga

New York - U povijesnoj odluci, argentinski sud je u četvrtak, 17.12.2009. podigao optužnicu i naredio lokalnom Uredu Interpola da zatraži uhićenje dva visoko pozicionirana službenika Komunističke Partije Kine (KPK) za njihovu ulogu u zločinima protiv čovječnosti počinjenim nad Falun Gong praktikantima. Presuda slijedi sličnu odluku u Španjolskoj prošlog mjeseca kada je Španjolski Narodni Sud optužio petero visokih KPK vođa zbog njihovog sudjelovanja u mučenjima i genocidu nad Falun Gongom.

Dvojica optuženika u argentinskom slučaju su bivši vođa KPK Jiang Zemin, koji je uvelike poznat kao glavni pokretač kampanje „istrebljenja“ duhovne prakse; i Luo Gan bivši član Politbiroa koji je nadgledao Ured 610, ilegalnu sigurnosnu agenciju koja je vodila nasilnu kampanju.

„Djela, koja su počinili Jiang i Luo su ih smjestila u istu svjetsku kategoriju gdje su August Pinochet, Slobodan Milošević i Charles Taylor.“ tvrdi predstavnik Falun Gonga Erping Zhang. “Međunarodni pravni mehanizmi sada sustižu i ovu dvojicu također.“

„Ova odluka je od izrazite povijesne važnosti jer ne traži da se kršitelji samo dovedu pred pravdu, ona također dolazi u vrijeme kada ovi zločini i dalje traju. Uhićenje i otužba ove dvojice može doslovno spriječiti daljnja mučenja i ubojstva nevinih kineskih državljana.“

Nakon istraživanja dugog 4 godine, argentinski sudac Federalnog Suda br. 9, Octavio Araoz de Lamadrid, je 17. prosinca izdao odluku na 146 strane zajedno s odgovarajućim naredbama. Dokument sadrži detaljne i osuđujuće nalaze progona KPK nad Falun Gong praktikantima u Kini i ulozi koju su igrali dva visoka službenika.

„Genocidna strategija... obuhvaća široki opseg akcija dogovorenih u potpunom nepoštivanju prema životu i ljudskom dostojanstvu“, spominje se u odluci Lamadrida. „Namijenjeni cilj – istrebljenje Falun Gonga – je iskorišten da opravda bilo kakva korištena sredstva. Prema tome, zlostavljanja, mučenja, nestanci, smrtni slučajevi, ispiranje mozga, psihološka mučenja su bila svakodnevna pojava u progonu praktikanata."

Sud je zaključio odluku izdavanjem narodne i međunarodne naredbe da se dotični uhvate kako bi ih preuzeo Ured Interpola Federalne policije Argentine. Prema tome, ako optuženi bivši službenici putuju u zemlje koje imaju sporazum izručenja sa Argentinom navodno će biti zadržani i prebačeni u Argentinu kako bi se doveli pred sud.

Prema odvjetnicima koji su u početku podnijeli slučaj u ime žrtava Falun Gonga, Dr. Alejandro Cowes i Dr. Adolfo Casabal Elia, odluka suda se temelji na dokazima koji uključuju usmena svjedočenja 17 žrtava mučenja i ostalih oblika progona. Sud je također uzeo u obzir svjedočenje dva liječnika, izvještaj Ujedinjenih Naroda te istraživanja udruga za ljudska prava kao što su Amnesty International i Human Rights Watch.

„KPK je već izvršila ogroman politički i ekonomski pritisak kako bi ušutkala ovu i slične tužbe“, tvrdi Zhang. „Još jedan razlog zbog kojeg treba zapljeskati sucu Lamadridu je na njegovoj objektivnosti i poštenju u rješavanju ovog slučaja. Pozivamo argentinske vlasti da ostanu oprezne usprkos pritisku KPK i da nastave povijesni proces dovođenja ovih kriminalaca pred pravdu.“

Odluka je donesena pod pravnim načelom univerzalne nadležnosti koja dopušta domaćim sudovima da saslušaju slučajeve genocida i zločina protiv čovječnosti neovisno o tome gdje se događaju.

„Razumijem da u sadašnjem slučaju načelo univerzalne nadležnosti mora biti primjenjeno u smislu zločina, broja zahvaćenih žrtava i ideološke prirode akcija poduzetih protiv članova Falun Gong religijske grupe.“ naveo je sudac u svojoj presudi.

Kako bi dogovorili intervju sa jednim od odvjetnika ili svjedoka ili pogledali kopiju originalne odluke na Španjolskom, molimo kontaktirajte Falun Dafa Informativni Centar.

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene