Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Potaknut Olimpijadom, progon pripadnika Falun Gonga naglo je eskalirao u 2008. godini

Godišnji izvještaj Falun Dafa Informacionog centra

Njujork – Kampanja Kineske komunističke partije protiv Falun Gonga naglo je eskalirala u 2008. godini pošto su kineske vlasti iskoristile Olimpijske igre da kataliziraju i opravdaju masovna hapšenja, pritvaranja i praćenja kineskih građana za koje se zna da su pristalice ove duhovne prakse, saopćio je Falun Dafa Informacioni Centar u godišnjem izvještaju objavljenom u utorak. (Puni izvještaj kao HTML / PDF)

Dok UNHRC – Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacija nastavlja razmatrati stanje ljudskih prava u Kini, Falun Dafa Informacioni centar poziva međunarodnu zajednicu da javno osudi eskalaciju represije u 2008. godini i preduzme mjere da bi se spriječila takva represija u budućnosti.

„Umjesto da bude sredstvo za unapređenje ljudskih prava, Olimpijada 2008. je bila katalizator za još gore progone, ne samo prije samih Igara nego i nakon njihovog zatvaranja, kada je povećan broj nevinih ljudi bio osuđen na rad u radnim logorima i zatvorske kazne u trajanju od četiri do 13 godina“, izjavio je glasnogovornik Falun Dafa Informacionog centra Epring Zhang. „Kineski režim je u biti iskoristio pojačane bezbjednosne mjere koje prate Igre kako bi nastavio sa svojom kampanjom 'iskorjenjivanja Falun Gonga' koja traje već čitavu deceniju.“

Izvještaj dokumentuje različita kršenja ljudskih prava protiv sljedbenika Falun Gonga, kako u Kini tako i u inostranstvu, a koja su se desila u 2008. godini. On se oslanja na mnogobrojne izvore, uključujući izvještaje iz prve ruke od praktikanata, njihovih porodica, kao i pravnika koji se bave ljudskim pravima, zatim web stranice kineske vlade, izvještaje stranih medija, istraživanja organizacije Amnesty International, te temeljito istraživanje Izvršnog komiteta Kongresa o Kini.

Ključna otkrića izvještaja su:

  • Desila se očigledna i nagla eskalacija kampanje protiv pristalica Falun Gonga tokom 2008. godine.
  • Eskalacija je počela prije Olimpijade pretresima od strane istražnih agenata koji su išli od vrata do vrata, pojačanim nadzorom, pritvaranjima i smrtnim slučajevima u pritvoru. Odmah po završetku Igara došlo je do povećanog broja osuda na dugogodišnje zatvorske kazne osoba koje su prethodno mjesecima držane u istražnom zatvoru.
  • Pojačani progon dešavao se širom zemlje i na sve strane: Dok je veliki broj sljedbenika bio uhapšen, zlostavljan i mučen u Pekingu i drugim gradovima u kojima su se održavala Olimpijska takmičenja, iz cijele Kine su stizali izvještaji o zlostavljanju i o zvaničnim direktivama čija je meta bio Falun Gong – posebno od strane centralnog Ureda 610 svojim podružnicama. Na ovoj smrtonosnoj listi našla se i provincija Heilongjiang, koja uopšte nije bila domaćin olimpijskim dešavanjima.
  • Sveukupno, Centar je primio izvještaje o više od 8.000 praktikanata uhapšenih u 2008. godini, kao i o 104 smrtna slučaja kao posljedice progona, koji su se, u mnogo slučajeva desili u roku od nekoliko sedmica, dana ili čak sati od trenutka hapšenja.
  • Pristalice Falun Gonga i dalje čine značajan procent pritvorenika u logorima za „prevaspitavanje kroz teški rad“ i zatvorima, čineći ih time najbrojnijom populacijom pritvorenika savjesti u zemlji.
  • Nakon što bi bili pritvoreni, bilo je uobičajeno da pristalice budu podvrgnute surovoj torturi, a čak i seksualnom zlostavljanju i upotrebi električnih palica kako bi bili primorani da se odreknu svojih uvjerenja.
  • Tokom cijele godine grupica od oko 20 advokata nastavila je da brani sljedbenice Falun Gonga uprkos direktivama partije koje zabranjuju takve aktivnosti. Mnogi od njih su bili izloženi maltretiranju, praćenju, uskraćivanju prava na bavljenje advokaturom, pa čak i hapšenju i mučenju od strane vlasti.
  • Falun Gong je ostao jedna od navećih tabu tema u izvještajima i kineskih i stranih novinskih agencija koje su izvještavale iz Kine 2008. godine; web stranice Falun Gonga ostale su blokirane tokom cijelog trajanja Olimpijade. U najmanje jednom dobro dokumentiranom slučaju pristalica Falun Gonga je bio osuđen na zatvor samo zato što je sa Interneta skidao i širio informacije vezane za Falun Gong.

„Godinama su praktikanti Falun Gonga najbrojnija populacija zatvorenika savjesti u Kini, a to je i danas tako“, rekao je Zhang. „Imperativ je da UNHRC i druga međunarodna tijela stave temu Falun Gonga otvoreno na stol kada govore o kršenjima ljudskih prava u Kini i da ne dopuste zvaničnicima KPK da gurnu ustranu ovaj problem od vitalne važnosti za mnoge u Kini“

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene