Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Shen Yun - renesansa kineske božanske kulture

Shen Yun - Chinese Spectacular (Kineski gala spektakl) na svjetskoj turneji

Shen Yun - Chinese Spectacular na svjetskoj turneji
Shen Yun - Chinese Spectacular na svjetskoj turneji

Želja umjetničke grupe "Divine Performing Arts" (na kineskom Shen Yun, što u prevodu znači "božanska ljepota") je da sa svojim programom Shen Yun - Chinese Spectacular" prikaže i oživi esenciju istinske tradicionalne kulture. Ovaj ansambl svijetu želi istaknuti umjetnost, koja naglašava ljudsko dostojanstvo i pozitivne vrijednosti, koje su u Kini za vrijeme Kulturne revolucije u velikoj mjeri uništene. Većina umjetnika su praktikanti Falun Gonga.

Shen Yun - Chinese Spectacular ponovo oživljava duh klasične kineske kulture kombinacijom muzike i plesa, inspirisanim legendama, koje su obilježile kinesku prošlost. To tako predstavlja važan doprinos ponovnom oživljavanju kulture i poboljšanju ljudskih prava.

Gala predstava Divine Performing Arts odvodi gledaoce u svijet bajki drevne Kine, pun magije i mistike, ispunjen muzikom, pjesmom i plesom. Od 18. do 26. decembra 2007. se ova izuzetna gala predstava mogla vidjeti u Beacon pozorištu u New Yorku i izazvala je burno oduševljenje kod publike. "Ova predstava je izuzetna, bolja nego što čovjek može zamisliti", rekao je Ted Kavanau, jedan od osnivača internet stranice CNN-a, nakon što je vidio gala predstavu Divine Performing Arts u New Yorku.

Foto: Epoch Times
Foto: Epoch Times

Od svoje premijere sa pet predstava 2004. godine, grupa Divine Performing Arts je krenuvši od New Yorka ka drugim dijelovima svijeta osvojila velike svjetske bine. Turnejom 2007. grupa je već gostovala sa 80 predstava u poznatim salama od Los Angelesa u SAD do Taipeja u Tajvanu. Ove godine Divine Performing Arts ima u planu 220 predstava u Evropi, Sjevernoj Americi, Aziji i Australiji i prema organizatorima, očekuje se da će Divine Performing Arts svojom elegancijom očarati oko 650.000 gledalaca. Nakon evropske premijere u Njemačkoj 13. februara, umjetnici gostuju između ostalog i u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji i Slovačkoj.

Legende i mitovi drevne Kine, oživljeni i obrađeni od strane „Shen Yun“. Na slici
Legende i mitovi drevne Kine, oživljeni i obrađeni od strane „Shen Yun“. Na slici "Priča o jednom monahu" (Foto: shenyun.de)

Mitovi i legende grade jezgro priča, koje ansambl Divine Performing Arts oživljava, kao i istorijske ličnosti, kao što su npr. čuveni vojskovođa i pjesnik Yue Fei, koji je u Kini postao pojam vijernosti i lojalnosti ili i na zapadu poznata Mulan. Osim toga ansambl također prikazuje različite narode i njihove svojstvene plesove i prezentira npr. scene koje govore o životu Tibetanaca ili konjanika u mongolskim stepama.

Protekle dinastije i njihovi karakteristični plesovi i muzički stilovi rekonstruisani su i oživljeni uz pomoć napornog istraživanja istorijskih kostima i običaja.

Više informacija o ovoj izuzetnoj gala predstavi, kao i karte za predstavu u raznim zemljama možete pronaći na internet stranici Shen Yun Chinese Spectacular: http://shenyun.eu/

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene