Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Irski senator Joe O'Toole: "Svijet mora saznati da se ovo sada dešava, tako da niko ne može kasnije reći: 'Nismo znali'"

Irski senator Joe O'Toole
Irski senator Joe O'Toole

17. oktobra 2007. godine, Štafeta za ljudska prava pod pokroviteljstvom Koalicije za istragu progona Falun Gonga (CIPFG), stigla je u Dublin, koji je 24. grad u 19. zemlji koju je štafeta posjetila. U centru Dublina, glavnog grada Irske, održane su ceremonija i skup povodom dolaska Štafete za ljudska prava. Svrha štafete je poziv međunarodnoj zajednici da obrati pažnju na kršenja ljudskih prava i progon Falun Gonga u Kini i da bojkotira Olimpijadu 2008., ako se progon Falun Gonga ne zaustavi.

Među mnogim aktivistima za ljudska prava i političarima, senator O'Toole je 17. oktobra govorio na skupu i objavio izjavu za štampu. U svom govoru, senator O'Toole je rekao da je KP Kine najgori diktatorski režim u svijetu i da međunarodna zajednica ne bi trebala ignorirati progon Falun Gonga koji je KP Kine započela. On je pozvao Irsku vladu da sarađuje sa Evropskom Unijom i da ispita progon i osudi kršenja ljudskih prava u Kini. On je izjavio da ljudi ne trebaju ići na Olimpijadu, jer se iza nje kriju mnoga kršenja ljudskih prava. Rekao je da je svrha skupa i štafete da svi u svijetu saznaju za progon.

U svojoj izjavi za štampu senator O'Toole kaže: "Svijet mora saznati da se ovo sada dešava, tako da niko - nijedna osoba, nijedna država, nijedna vlada ne može kasnije reći: 'Nismo znali'"

Kompletnu izjavu za štampu senatora Joe O'Toole možete pročitati na sljedećoj adresi:
http://clearwisdom.net/emh/articles/2007/10/29/90922.html

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene