Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Vrhunski kineski advokat kidnapiran nakon pisma američkom kongresu

U pismu Gao Zhisheng poziva SAD na bojkot Olimpijskih igara zbog progona Falun Gonga

Gao Zhisheng
Gao Zhisheng

New York - Gao Zhisheng, jedan od najpoznatijih advokata za ljudska prava u Kini, je prema izjavama očevidaca u nedjelju, 23.9.2007. bio odveden iz svog stana u Pekingu od strane tajne policije. Gao je prekršio najveći tabu u Kini javno pozivajući na kraj progona Falun Gonga.

Očigledno kidnapiranje se desilo manje od 48 sati nakon što je Gao objavio otvoreno pismo američkom kongresu. Pismo poziva SAD na bojkot Olimpijskih igara zbog progona Falun Gonga od strane Komunističke partije, koji još uvijek traje.

"Osmogodišnji progon Falun Gonga je do sada najduža i najozbiljnija ljudska katastrofa u Kini i svijetu." - napisao je Gao, koji je inače kršćanin, dodajući da je objavio rezultate svog istraživanja tajnih komora za mučenje (http://en.epochtimes.com/news/5-12-16/35876.html).

Gao je napisao da čezne doživjeti Olimpijadu u Pekingu. "Ali kada pomislim na trenutno okruženje kineskog društva i na to kako će Olimpijske igre ovdje biti iskorištene, moja savijest i smisao za pravdu čine da me srce boli."

Pismo je stiglo jedan dan nakon što je međunarodna konferencija za štampu o njemu održana u Washingtonu. Govornici na konferenciji za štampu 20.9.2007. su bili, među ostalima, članica kongresa, Ileana Ros-Lehtinen, bivši kanadski državni sekretar za Aziju i Pacifik, David Kilgour i podpredsjednik Evropskog parlamenta, Edward McMillan-Scott.

"Malo je ljudi u svijetu koji su tako direktno svjesni teških manjkavosti u oblasti ljudskih prava u Kini, kao što je to čuveni advokat za ljudska prava i kandidat za Nobelovu nagradu za mir, gospodin Gao Zhisheng", rekla je članica kongresa Ros-Lehtinen.

Nova knjiga Gao Zhishenga

Gaova otmica također se desila upravo u vrijeme kada je njegova nova knjiga, "A China More Just" ("Pravednija Kina") objavljena na engleskom. Knjiga sadrži rezultate njegovih istraživanja i otkriva veliki broj metoda mučenja koje Kineska komunistička partija koristi protiv Falun Gonga. (metode mučenja)

Knjiga također priča njegovu upečatljivu ličnu sudbinu o tome kako je odrastao u siromašnoj seoskoj porodici da bi zatim postao jedan od najboljih kineskih advokata, zbog čega je istupio iz Komunističke partije, nakon što je prvobitno vjerovao u sistem, o progonu s kojim su on i njegova porodica suočeni i o njegovoj hrabrosti inspiriranoj vjerom da rizikuje život tražeći pravdu za veliki broj potlačenih grupa u Kini.

Više o knjizi "Pravednija Kina": https://www.amazon.com/China-More-Just-Gao-Zhisheng/dp/1932674365

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene