Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Crna lista Komunističke partije Kine za Olimpijske igre 2008.

Kinesko ministarstvo javne sigurnosti izdalo je direktivu u kojoj se navode 43 kategorije nepoželjnih učesnika, koji se trebaju pronaći i isključiti sa učešća na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu

Prema informacijama, koje je dobio Falun Dafa Informacioni centar, kinesko ministarstvo javne sigurnosti već u aprilu ove godine izdalo je direktivu u kojoj se navode 43 kategorije nepoželjnih učesnika, koji se trebaju pronaći i isključiti sa učešća na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu.

U ove grupe spadaju između ostalog "ključne ličnosti u području ideologije", "neprijateljske snage iz inostranstva", "kontra-revolucionari", Dalai Lama i njegovi sljedbenici, članovi "religioznih grupa, koje nisu odobrene od strane države" (npr. rimokatolici), "pojedinci, koji preko interneta šire nezadovoljstvo Komunističkom partijom Kine" i čak i određene grupe "hendikepiranih" osoba.

Također sa učešća trebaju biti isključeni praktikanti Falun Gonga, kao i "članovi familija umrlih osoba", koje su ubijene u "nemirima" - kako se ublaženo nazivaju događaji poput masakra na Trgu nebeskog mira u Pekingu 1989. godine, ili ubijanje muslimanskih Uigura u provinciji Xinjiang, koje režim naziva "nacionalističkim separatistima". Tek na posljednjem mjestu naredbe se kao cilj istrage i mogućeg isključenja sa Olimpijskih igara navode "nasilni teroristi" i članovi "ilegalnih organizacija".

Trebaju biti istraženi između ostalog sportisti učesnici, predstavnici medija, saradnici u organizaciji Igara, sudije, sponzori, počasni gosti i sam Internacionalni olimpijski komitet, kako bi se utvrdilo da li te osobe spadaju u jednu od navedene 43 kategorije.

Direktiva Ministarstva je naslovljena sa "Obavijest o striktnoj izvedbi pozadinske istrage kandidata za Olimpijske igre i obavljanje predizbora" i prema informacijama Falun Dafa informacionog centra dostavljena je svim relevantnim državnim organima u Kini u svim kineskim provincijama i autonomnim oblastima, kao i svim policijskim stanicama u Kini.

Informacioni centar stavlja na raspolaganje najvažnije izvode iz originalnog dokumenta:

Kineski: http://minghui.ca/mh/articles/2007/5/21/155261.html

Engleski: http://www.faluninfo.net/displayAnArticle.asp?ID=9489

Direktiva poziva sve nivoe kineskih vlasti da "sarađuju" i dodaje da je pri tome "odlučujuće da se ova direktiva i sve aktivnosti koje će joj uslijediti drže u tajnosti" i da je "od velike važnosti prema vani pružati izgled bezbrižnog okruženja, ali ustvari kontrolirati sve aktivnosti čvrstom rukom."

"Olimpijada, koja je od antičkih vremena simbol svjetskog mirnog suživota i razumijevanja među narodima, u opasnosti je da se kroz stav i djelovanje Komunističke partije Kine i kroz pojačanu kontrolu i progon prije Olimpijskih igara u Kini pretvori u Olimpijadu državnog terorizma." - izjavila je Waltraud Ng, govornica Falun Dafa Informacionog centra iz Njemačke.

Ova direktiva pokazuje da kineski režim zloupotrebljava Olimpijske igre da bi još jače progonio potlačene grupe, a pogotovo Falun Gong. Prema izvještaju Rojtersa od 21. februara 2001., progon protiv Falun Gonga je eskalirao kada je Kina dospjela u zadnju rundu odluke o dodjeli Olimpijskih igara 2008. Ovaj izvještaj citira državnu propagandnu agenciju Xinhua, da je vlada poslala obavijesti na 110 organizacija i 271 osobu da bi pojačala "rad protiv Falun Gonga" i da bi "istrijebila" Falun Gong.

Australijska "Broadcasting Corporation" je 17. jula 2001., kratko nakon što je Peking dobio Olimpijske igre 2008., izvijestila da je tadašnji kineski potpredsjednik vlade izjavio kako je dodjela Olimpijskih igara Pekingu "potvrdila opravdanost uništavanja Falun Gonga od strane Kine".

2005. godine je magazin za špijunažu "Inteligence online" otkrio da je kineski zamjenik ministra za javnu sigurnost, Liu Jing dobio zadatak da istrijebi Falun Gong prije početka Igara. Izdata je direktiva, sa "zahtjevom da svi organi sigurnosti u zemlji sudjeluju u ovom poduhvatu". Širom svijeta su kineskim ambasadorima dodijeljeni istražioci, da bi se u tamošnjim zemljama "infiltrirali" u Falun Gong grupe. Time je direktiva od aprila ove godine već druga, koja poziva na masivnu međunarodnu špijunažu.

Sve više ljudi poziva na bojkot Olimpijskih igara u Pekingu zbog povreda ljudskih prava od strane kineskog režima. Mnogi skreću pažnju i na saučesništvo Kine u genocidu u Sudanu. Kineska vlada je tamo blokirala UN i napore da se zaustavi genocid, dok je poznato da sam kineski režim snabdijeva Sudansku vladu oružjem. Neki od stručnjaka za Kinu upoređuju Olimpijske igre u Pekingu sa Olimpijskim igrama 1936. u nacističkoj Njemačkoj. Prema istoričarima je 1936. "režim iskoristio Igre, da bi brojne posjetioce i novinare iz inostranstva zavarao slikom mirne i tolerantne Njemačke." (link)

Kineski režim zloupotrebljava Olimpijske igre da bi još jače progonio potlačene grupe, a pogotovo Falun Gong. Falun Gong Informacioni centar poziva Međunarodni olimpijski odbor da energično ispita ove navode i da preduzme odlučne i principijelne mjere kako bi sačuvao Olimpijske ideale i ljudska prava koja ovi ideali predstavljaju.

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene