Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Uprkos izbjegličkom statusu u Rusiji, Falun Gong praktikantica i njena 8-godišnja kćerka protuzakonito deportirane u Kinu

Deportacija očigledno pod pritiskom kineske delegacije u posjeti Rusiji - Majka i kćerka se sada nalaze u životnoj opasnosti

New York/Berlin - Prema izvještaju Falun Dafa informativnog centra iz Rusije, u utorak (27.03.2007.) ruski imigracijski službenici uhapsili su praktikanticu Falun Gonga, gospođu Ma Hui i njenu 8-godišnju kćerku u njihovom stanu u Sankt Petersburgu i protiv njihove volje ih avionom deportirali u Kinu. Veoma smo zabrinuti za sigurnost majke i djeteta čija je deportacija očigledno neposredno povezana s posjetom kineske delegacije Rusiji. Očevidci su vidjeli kako jedan kinez zajedno sa ruskim policajcem uvodi Ma Hui i njenu kćerku u avion. U Kini majku s dijetetom očekuje kazna zatvora, radni logor, a možda čak i mučenje i smrt.

Gospođa Ma Hui i njena kćerka već 3 godine imaju punopravni status izbjeglica dodijeljen od ruskog biroa UN komisije za izbeglice, a za petak, 30.3.2007. je bio zakazan sudski termin u vezi njihovog zahtjeva za azil u Rusiji.

Njihovo hapšenje i deportacija predstavljaju povredu Zabrane deportacije u okviru Konvencije protiv mučenja, koju je Rusija takođe potpisala i koje se isto tako obavezna pridržavati, kao i Međunarodnog sporazuma o građanskim i političkim pravima.

Ma Hui i njena kćerka su deportirane letom FV215 Polkova Airines 28.03.2007. u 19:50 sati (po lokalnom vremenu) iz Sankt Petersburga prema Kini. Prema rođaku iz Pekinga, koji je vidio kako pripadnici kineske Službe javne sigurnosti hapse gospođu Ma Hui, nakon slijetanja u Pekingu, njena kćerka je predana njenoj tetki, dok je Ma Hui zadržana "zbog ispitivanja". Trenutno se ne zna gdje se Ma Hui nalazi.

Već na dan deportacije je Bart Staes, član Evropskog parlamenta pismeno zatražio od ruske vlade da zaustavi deportaciju. Staes je u pismu izrazio veliku zabrinutost da bi gospođa Ma Hui već nakon slijetanja mogla biti uhapšena i da strahuje za njenu sigurnost jer: "u Kini Falun Gong praktikanti svakodnevno umiru ili u okviru oduzimanja organa ili zbog široko rasprostranjenog mučenja..."

U petak, 30.3.2007. je glasnogovornik UNHCR-a (Visoki komesarijat za izbjeglice UN-a) objavio izjavu (tekst izjave) u kojoj se kaže da je prisilna deportacija Ma Hui i njene kćerke "kršenje međunarodnih obaveza Ruske Federacije i ruskog Federalnog zakona o izbjeglicama."

Ovaj incident je vrhunac višednevnog diplomatskog dodvoravanja ruskih vlasti kineskoj delegaciji. U jednom pretjeranom pokušaju da zadovolje velikom broju komunističkih službenika u posjeti Rusiji, ruske vlasti su već od prošle subote protivzakonito uhapsile i zatvorile brojne Falun Gong praktikante. U svakom od slučajeva su uhapšeni samo mirno demonstrirali u skladu sa svojim ustavnim pravom demonstriranja i protesta, naravno u blizini Kineske ambasade u Moskvi. U subotu (24.3.) je bilo uhapšeno 7 a u nedjelju 22 praktikanta. Iz Rusije je javljeno da je u ponedeljak i utorak (26. i 27.3.) u cijeloj Moskvi došlo do hapšenja praktikanata, koji su dijelili informacijski materijal o kršenju ljudskih prava ili su se jednostavno svojom odjećom identificirali kao Falun Gong praktikanti (npr. nošenjem žutog šala).

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene