Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Kanadski izvještaj izaziva sve više pažnje međunarodne zajednice na otklanjanje organa zatočenim Falun Gong praktikantima u Kini

Prevod kanadskog "Izvještaja o optužbama oduzimanja organa praktikantima Falun Gonga u Kini" na hrvatski je sada dostupan na internetu: http://www.organharvestinvestigation.net

David Matas na konferenciji za štampu, Parlament Hill, Ottawa, Kanada, 6. jula 2006. godine
David Matas na konferenciji za štampu, Parlament Hill, Ottawa, Kanada, 6. jula 2006. godine

Nakon objavljivanja svog "Izvještaja o optužbama oduzimanja organa praktikantima Falun Gonga u Kini" u julu ove godine, David Kilgour, bivši kanadski državni sekretar za Aziju i Pacifik, i David Matas, međunarodni advokat za ljudska prava, posjetili su oko 20 zemalja u Evropi, Aziji, Sjevernoj Americi i Australiji/Novom Zelandu kako bi zakonodavcima, vladama, medijima i javnosti skrenuli pažnju na, kako su to nazvali, - "novu vrstu zla na ovoj planeti". Između ostalog, posjetili su i Evropski parlament u Briselu i Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih Naroda u Ženevi.

"Naš cilj je stvoriti dovoljno pritiska na Kinesku vladu kako bi zaustavila ovu neprihvatljivu praksu ubijanja praktikanata Falun Gonga zbog njihovih vitalnih organa puno prije otvaranja Olimpijskih igara 2008. - i nadamo se odmah." - izjavio je Kilgour.

Kada je jedna od prvih svjedokinja pred kamerom izjavila da je njen suprug hirurg lično izvršio preko 2.000 operacija otklanjanja rožnjače zatočenim Falun Gong praktikantima..., bili smo potreseni" - David Kilgour.

Napori dvojice kanađana već su dali rezultate:

  • Evropski parlament usvojio je rezoluciju (tekst rezolucije) kojom se osuđuje progon Falun Gonga i izražava zabrinutost zbog izvještaja o otklanjanju organa; ovaj problem je također na inicijativu vodstva EU bio iznesen u bilateralnom razgovoru između finskog ministra vanjskih poslova Tuomioja i kineskog ministra vanjskih poslova Li Zhaoxinga na samitu EU i Kine u Helsinkiju u septembru ove godine.

  • podkomitet američkog kongresa održao je saslušanje u kojem su David Matas i David Kilgour dali svoje izjave 29. septembra 2006. (izvještaj engleskog Falun Dafa infocentra)

  • Australijska vlada i glavna australijska opoziciona partija zatražili su od Kine da dozvoli nezavisnu istragu ovih optužbi unutar Kine.

  • Potpredsjednica Tajvana, Annette Lu, predložila je preduzimanje mjera da bi se građani Tajvana spriječili da idu u Kinu zbog transplantacije ilegalno oduzetih organa. Ona je ujedno osudila Kinesku vladu zbog ove prakse, nakon posjete Kilgoura i Matasa Taipeiju u oktobru.

Istraga potvrdila nedobrovoljno otklanjanje organa zatočenim Falun Gong praktikantima

David Kilgour na konferenciji za štampu, Parlament Hill, Ottawa, Kanada, 6. jula 2006. godine
David Kilgour na konferenciji za štampu, Parlament Hill, Ottawa, Kanada, 6. jula 2006. godine

Kilgour i Matas su početkom maja ove godine bili zamoljeni da istraže optužbe o otklanjanju organa zatočenim Falun Gong praktikantima u Kini, nakon što se u javnosti pojavilo više izvještaja o tome.

"Optužbe su bile tako šokirajuće da je bilo skoro nemoguće povjerovati u njih... ali ta nevjerica ne znači da su optužbe neistinite." Kao skeptični advokati, oni su se prihvatili istrage. "Kada je jedna od prvih svjedokinja pred kamerom izjavila da je njen suprug hirurg lično izvršio preko 2.000 operacija otklanjanja rožnjače zatočenim Falun Gong praktikantima..., bili smo potreseni", rekao je Kilgour. (izvještaj infocentra)

Kilgour i Matas su zaključili da su ove optužbe nažalost istinite. Oni su dalje zaključili da su kineska vlada i njene agencije u mnogim krajevima Kine usmrtili veliki, ali neutvrđeni broj Falun Gong zatvorenika savjesti. Njihovi vitalni organi, uključujući srce, bubrege, jetru i rožnjaču, bili su bukvalno istovremeno otklonjeni bez njihovog pristanka i prodani po visokoj cijeni. Prevod ovog izvještaja na hrvatski, kao i 15 drugih jezika, može se naći na: http://www.organharvestinvestigation.net.

Reakcija kineske vlade na ovaj izvještaj sastojala se u tome da se autori demoniziraju na isti način kao što se to čini sa Falun Gongom. Što se sadržaja izvještaja tiče, jedina greška koju je kineska vlada mogla naći je da su u izvještaju dva grada dodijeljena pogrešnoj provinciji.

Reakcija na priznanje oduzimanja organa od pogubljenih zatvorenika od strane kineskog režima

U prvoj reakciji na nedavno priznanje zamjenika ministra zdravstva Kine Huang Jiefua, da kineski režim koristi organe pogubljenih zatvorenika bez njihovog pristanka, a što je kineski režim sve do nedavno opovrgavao, David Matas je izjavio: "Njihovo priznanje o otklanjanju organa pogubljenih zatvorenika pojačava naš zaključak da postoji otklanjanje organa praktikantima Falun Gonga bez njihovog pristanka. Falun Gong pretstavlja zatvorsku populaciju koju kineske vlasti ponižavaju, dehumaniziraju, depersonaliziraju, marginaliziraju čak i više od pogubljenih zatvorenika osuđenih na smrt zbog kriminalnih djela."

"Razlog za ovu praksu otklanjanja organa u Kini, koja izgleda jedinstvena u istoriji ljudskog zla, po mom mišljenju potiče od kineskog modela totalitarne vladavine kombiniranog s neobuzdanim kapitalističkim sistemom koji je na snazi u zemlji od 1979. godine. Onda ne iznenađuje da navodni neprijatelji kineske vlade trebaju biti ubijeni zbog svojih organa" - rekao je Kilgour.

Novi dokazi potvrđuju sumnje o otkanjanju organa

Na konferenciji za štampu u Beču 21.11.2006. (pogledajte video-snimak na internetu) David Kilgour je naveo da su se u okviru njegovih posjeta preko 20 zemalja u svijetu pojavili i novi dokazi koji potvrđuju sumnje o ilegalnom otklanjanju organa. Tako je npr. g. Kilgour imao priliku razgovarati s jednim primaocom bubrega, kojem je u kratkom vremenskom periodu jedan za drugim presađeno osam bubrega, prije nego što je operacija konačno bila uspješna. Hirurg koji ga je operirao je bio vojni doktor, a izvješteno je da su vojnici donosili organe u bolnicu.

G. Kilgour je također naglasio da on i g. Matas već rade na drugoj verziji izvještaja, koja će obuhvatiti i dokaze i informacije koje su prikupili od objavljivanja prvog izještaja do sada i da se nada da će druga verzija izvještaja biti gotova do kraja godine.

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene