Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Okružena kineskim tajnim agentima, mlada žena umrla od posljedica mučenja

37 – godišnja Gao Rongrong, računovođa iz Shenyanga, pretrpjela je okrutno i dugotrajno mučenje.
37 – godišnja Gao Rongrong, računovođa iz Shenyanga, pretrpjela je okrutno i dugotrajno mučenje.

NEW YORK (FDI) – Užasna deformacija lica 37-godišnje gospođice Gao Rongrong (fotografije), koja je rezultat mučenja od strane kineskih državnih organa, nedavno je bila objelodanjena širom svijeta i alarmirala je mnoge ljude. Ali to nije bilo dovoljno da Gao bude spašena od mučenja do smrti od strane službenika kineske Komunističke partije, javili su izvori iz Kine.

FDI je saznao da je Gao umrla sredinom 6. mjeseca. Njezina smrt je uslijedila nakon skoro dvije godine zatvora, ispiranja mozga i mučenja zbog svojih uvjerenja. Gao je umrla u stanici hitne pomoći u bolnici kineskog medicinskog sveučilišta od komplikacija nastalih uslijed mučenja i zlostavljanja u zatvoru.

Izvori izvještavaju da su agenti Ureda za javnu sigurnost pažljivo nadzirali sobu u kojoj je Gao bila držana i nadgledali ulaz u bolnicu. Agenti su namjeravali spriječiti da vijest o njezinom stanju i zlostavljanju izađe u javnost; ovo se uklapa u mrežu saučesništva koja doseže do najviših razina kineskog režima.

Prema izvorima upoznatim sa slučajem, tijelo gđice Gao je nakon toga prebačeno u Wenguantun pogrebnu kuću u gradu Shenyang. Kineska policija je vršila pritisak na obitelj gđice Gao da što prije kremiraju njeno tijelo, kako bi na taj način uništili sve dokaze mučenja koja je pretrpjela.

Smrt gđice Gao je 54. smrt Falun Gong praktikanata u gradu Shenyang, provincije Liaoning, koja je istražena i potvrđena od strane FDI. Gao je, kao i prethodne žrtve, umrla od ozljeda koje su nastale mučenjem i maltretiranjem u zatočeništvu.

„Učiniti takvo nasilje nad nedužnom ženom i onda još i pokušati prikriti njenu smrt, pokazuje kako malo se kineski režim trudi da podrži svoj pravni sustav i internacionalne pravne sporazume“, izjavio je Erping Zhang, glasnogovornik FDI.

Ženino lice spaljeno i unakaženo mučenjem

Mučenje je deformiralo lijevu stranu lica Gao Rongrong i konačno je rezultiralo njenom smrću
Mučenje je deformiralo lijevu stranu lica Gao Rongrong i konačno je rezultiralo njenom smrću

Gđica Gao je bila računovođa na Luxun koledžu za Primjenjenu umjetnost u gradu Shenyang. Zbog njezine pripadnosti Falun Gongu, 1999. godine joj je oduzet posao, ubrzo nakon što je počeo progon Falun Gonga. Gao je tada podnijela zakonski legalnu molbu vlastima u Pekingu, pozivajući na prestanak bespravnog progona. Vlasti su tada, djelujući izvan zakona, pritvorili Gao zadržavši je u pritvoru nekoliko mjeseci.

U srpnju/julu 2003., Gao je poslana u radni logor Longshan. Za vrijeme zatočeništva, Gao je pretučena od strane osoblja logora, izvještavaju izvori upoznati s njenim slučajem. Skoro godinu dana kasnije, 7. svibnja/maja 2004., oko 15:00 sati, Tang Yubao, glavni šef druge brigade, zajedno sa Jiang Zhaohua, vođom brigade, dozvali su Gao u kancelariju i započeli je mučiti električnom palicom. Izvori izvještavaju da je mučenje trajalo otprilike sedam sati. Oni koji su bili zatvoreni zajedno sa Gao rekli su da je zadobila višestruke opekotine po licu, glavi i vratu. Njeno lice je bilo prekriveno plikovima, a kosa joj je bila puna gnoja i krvi. Te ozljede su bile tako teške, da je Gao zbog unakaženosti imala poteškoća s vidom.

U očajničkom pokušaju da pobjegne od svojih mučitelja, Gao je iskočila kroz prozor sa drugog kata upravne zgrade i tom prilikom je zadobila višestruke prijelome. Za vrijeme bolničkog liječenja, osobe bliske Gao uspjele su fotografirati ozljede njenog lica i tijela. Šokirajuće fotografije dospjele su u inozemstvo, gdje su ih aktivisti za ljudska prava naširoko objavili. Detalji o njenom slučaju su bili dostavljeni nadležnim vladinim uredima SAD i drugih država, te su bile predočene i Ujedinjenim Narodima.

Za vrijeme bolničkog liječenja, Gao je konstantno bila pod nadzorom kineske policije. Vlasti su proglasile da će biti vraćena u zatočeništvo, čim bude otpuštena iz bolnice. Ipak, petog rujna 2004., Gao, koja se dovoljno oporavila da se može kretati, bila je u stanju napustiti bolnicu uz pomoć male grupe njenih prijatelja, čime je izbjegla otmicu od strane policije i moguća daljnja mučenja.

Član Stalnog komiteta Politbiroa osobno nadgledao slučaj Gao Rongrong

Dok je međunarodni pritisak u svezi s slučajem gđice Gao rastao, umiješao se jedan od najviših kineskih političara: član Stalnog komiteta Politbiroa, Luo Gan. Luo je naredio Političkom pravosudnom komitetu kineske Komunističke partije pokrajine Liaoning, prokuratoratu, odjelu za pravosuđe, te policijskoj upravi, da utaje svaku informaciju o slučaju gđice Gao.

"Smrt gđice Gao je dio uznemirujuće mreže sistematskih povreda ljudskih prava, sistematskih prikrivanja i nekažnjavanja zlodjela", rekao je Erping Zhang. "Kineske vlasti, umjesto da pokušaju spriječiti ta ubijanja i osuditi odgovorne za zlodjela, oni ih štite i u ovom i u većini drugih slučajeva, za koje znamo. Mi pozivamo sva međunarodna tijela da nam se pridruže u osudi smrti gđice Gao i zahtjevu da se osude svi odgovorni, koji su u tome sudjelovali."

Nakon bijega gđice Gao, gradska policijska služba iz Shenyanga počela je prisluškivati telefonske linije svih Falun Gong praktikanata u toj regiji, u nadi da će otkriti tko je sve pomagao u njenom bijegu, te u naporima da se njen slučaj javno obznani. Uslijedila je potjera i naređeno je hapšenje svih osoba, za koje se vjeruje da su bile umiješane u njen bijeg iz bolnice. Jedan od onih, koji su bili oteti, g. Feng Gang, morao je biti primljen u bolnicu Masanjia nakon trinaest dana štrajka glađu, kojim je protestirao zbog svoje otmice. Za drugu osobu, g. Sun Shiyou, izvješteno je kako je bio izložen teškom mučenju od strane vlasti, uključivši i udarce električnom palicom u predjelu genitalija. Članovi familije g. Suna su također bili oteti.

Izvori iz Kine izvještavaju da je 6. ožujka/marta, Gao bila otkrivena od strane policije i ponovno oteta. Niti mjesto njenog boravka, niti njeno stanje nije bilo otkriveno članovima njene obitelji sve do 12. lipnja/juna, kada su čuli da je bila držana u bolnici Masanjia. Prema izjavama obitelji gđice Gao, dok su stigli u bolnicu 12. lipnja, Gao je već bila izgubila svijest, njeni organi su atrofirali i bila je priključena na respirator. Rekli su da je od nje ostala samo "kost i koža".

Gao je bila prebačena u kinesku sveučilišnu bolnicu gdje je i umrla četiri dana kasnije, 16. lipnja.

FDI tek treba utvrditi konkretne detalje o tome kojim je mučenjima i drugim zlostavljanjima Gao bila podvrgnuta u razdoblju zatočeništva između 6. ožujka/marta i 12. lipnja/juna i moli svjedoke i druge osobe sa informacijama da stupe u kontakt sa Falun Dafa Informativnim Centrom.

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene