Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Sud u Zambiji izdao nalog za hapšenje visokog dužnosnika/zvaničnika Kineske Komunističke Partije

Kineski dužnosnik optužen za ubistva Falun Gong praktikanata

Zambijski Visoki Sud izdao je nalog za hapšenje sekretara Komunističke Partije provincije Gansu, nakon što se nije odazvao sudskom pozivu povodom optužbe za ubistva i mučenja Falun Gong praktikanata.
Zambijski Visoki Sud izdao je nalog za hapšenje sekretara Komunističke Partije provincije Gansu, nakon što se nije odazvao sudskom pozivu povodom optužbe za ubistva i mučenja Falun Gong praktikanata.

Washington DC (FDI) – Visoki Sud Zambije izdao je oficijelni nalog za hapšenje i poslao policiju u potragu za kineskim dužnosnikom, koji se nije odazvao sudskom pozivu, nakon što je optužen za ubistva Falun Gong praktikanata.

Su Rong, bivši šef Biro-a 610 (organizacija osnovana od strane Jiang Zemina s isključivim ciljem progona i "transformacije" Falun Gong praktikanata kroz ispiranje mozga i mučenje) u provinciji Jilin i trenutno sekretar Komunističke Partije provincije Gansu, bio je u sastavu kineske delegacije, koja je putovala u nekoliko afričkih zemalja. Nakon njegovog dolaska u Zambiju 4. novembra/studenog 2004., pojedinačni tužitelji, podnijeli su civilnu tužbu optužujući ga za ubistva, mučenja i ponižavajući tretman nad Falun Gong praktikantima.

To poslijepodne, predstavnik Visokog Suda Zambije, predao je optuženom sudske papire. Idući dan, sud je naložio da Su Rong mora ostati u zemlji radi saslušanja zakazanog za 8. novembar 2004. Zambijska granična služba je bila obaviještena o nalogu suda.

Nakon što se optuženi nije pojavio na sudu, termin za saslušanje je pomjeren na 13. novembar. Su je bio optužen za nepoštivanje suda, što je kazneni prestup prema zakonu Zambije, koji slijedi britansku tradiciju.

Nakon što se Su ponovo nije pojavio na sudu, sud je izdao nalog za hapšenje i poslao policiju u potragu za njim.

Prema zambijskoj graničnoj službi, optuženi je još uvijek u zemlji, iako izvori koji rade na slučaju u Zambiji kažu da se Su već "išunjao iz zemlje". Prema ovim izvorima, Su je rekao svom odvjetniku da više nikad neće napustiti Kinu.

Su je bio voditelj Biro-a 610 provincije Jilin, civilne policijske jedinice odgovorne za hapšenja i ispiranja mozga Falun Gong praktikanata. U provinciji Jilin je potvrđena smrt najmanje 139 Falun Gong praktikanta prouzrokovana zloupotrebom vlasti. Time se provincija Jilin nalazi na drugom mjestu najozloglašenijih provincija, iza provincije Heilongjiang sa potvrđenih 158 smrtnih slučajeva.

Slučaj Su Ronga je najnoviji u nizu od 50 sudskih procesa započetih protiv kineskih dužnosnika zbog progona i klevetanja Falun Gong-a.

Ovo je drugi slučaj u Africi. Prvi je bio u Tanzaniji, gdje je bivša ministarka obrazovanja Chen Zhili optužena početkom augusta. Chen se pojavila na saslušanju, a zatim je pobjegla iz zemlje.

U većini procesa protiv kineskih delegata, koji se nalaze u posjeti nekoj državi, optuženi su odmah pobjegli iz zemlje, ne osporavajući optužbe.

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene