Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Američki Zastupnički Dom donio rezoluciju, kojom se osuđuje progon Falun Gonga od strane kineske vlade

Kineski agenti optuženi za uznemiravanje, nasilje i "širenje neistine" o Falun Gong-u u Sjedinjenim Američkim Državama

U rezoluciji Zastupničkog Doma se poziva na istragu ilegalnih akcija kineskih konzularnih zvaničnika protiv američkih građana i stanovnika, koji prakticiraju Falun Gong, kao i protiv američkih lokalnih političara koji podržavaju Falun Gong.
U rezoluciji Zastupničkog Doma se poziva na istragu ilegalnih akcija kineskih konzularnih zvaničnika protiv američkih građana i stanovnika, koji prakticiraju Falun Gong, kao i protiv američkih lokalnih političara koji podržavaju Falun Gong.

Washington DC (FDI) – Zastupnički dom Sjedinjenih Američkih Država je početkom oktobra jednoglasno donio rezoluciju 304 (puni tekst rezolucije), kojom se osuđuje ugnjetavanje Falun Gonga od strane kineske vlade, kako u Kini, tako i u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Ova rezolucija", prema zastupnici Ileani Ros-Lehtinen, koja je pretstavila rezoluciju, "ima u središtu pažnje izvještaje i istragu o upotrebi straha, zastrašivanja i ugnjetavanja, često povezano s nasiljem, upravo ovdje unutar granica naše zemlje."

Navodeći slučajeve u kojima su agenti kineske vlade uznemiravali američke zvaničnike, stanovnike i građane od New York-a do San Franciska, rezolucija zahtijeva od kineskog režima da odmah prekine remetiti osnovne slobode u Americi. U rezoluciji se dalje navodi da bi Narodna Republika Kina trebala "obustaviti upotrebu diplomatskih pretstavništava u Sjedinjenim Američkim Državama u svrhu širenja neistina o prirodi Falun Gong-a."

Rezolucija također poziva na puštanje na slobodu svih neopravdano zatvorenih i na kraj progona Falun Gong-a u Kini. Ona poziva kinesku vladu da "demonstrira svoju spremnost da se povinuje internacionalnim standardima slobode vjerovanja, izražavanja i udruživanja."

75 članova Kongresa su ko-sponzirirali rezoluciju, a šest zastupnika je učestvovalo u diskusiji o rezoluciji.

"Mi nećemo sjediti mirno dok vi povređujete prava naših građana i stanovnika koji prakticiraju Falun Gong", rekla je Ros-Lehtinen. "Svako ometanje prava slobode govora unutar naše zemlje, imat će za posljedicu istjerivanje iz zemlje onih, koji učestvuju u takvim akcijama."

Ko-autor rezolucije, zastupnica iz Kalifornije, Lynn Woolsey je dodala: "Kineski diplomati...su bili aktivno umiješani u uznemiravanje i progon Falun Gong praktikanata ovdje u Sjedinjenim Američkim Državama." Ona je također spomenula američkog državljanina Charles Li-ja, izjavljujući kako je "on bio zatvoren i mučen u kineskom zatvoru od njegove otmice" u Kini, 22. januara 2003. godine.

Posljednji komentari prije glasanja došli su od strane zastupnika iz New Jersey-ja, Frank Pallone-a: "Falun Gong je izričito miran i nepolitičan pokret koji naglašava nenasilje i meditaciju. Ja ostajem dosljedan svom zadatku da učinim prakticiranje Falun Gong-a bezbjednim u bilo kojoj zemlji u svijetu."

Rezolucija 304 zaključuje s tim da bi ministar pravde Sjedinjenih Američkih Država trebao istražiti izvještaje o ilegalnim aktivnostima kineskih konzularnih zvaničnika protiv Falun Gong-a i lokalnih političara u SAD i donese odgovarajuće mjere. Ona dalje navodi da bi lokalni zvaničnici o incidentima u kojima su uznemiravani ili stavljeni pod pritisak od strane kineskih agenata, trebali obavijestiti Kongres, ministra pravde i državnog sekretara.

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene