Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Potvrđeni broj smrtnih slučajeva Falun Gong praktikanata u Kini prešao broj od 1.000

Stvarni broj smrtnih slučajeva 5.000 ili više

18-godišnja Chen Ying je bila prva na listi od preko 1.000 potvrđenih smrtnih slučajeva Falun Gong praktikanata u Kini
18-godišnja Chen Ying je bila prva na listi od preko 1.000 potvrđenih smrtnih slučajeva Falun Gong praktikanata u Kini

New York (FDI) – Potvrđeni smrtni slučajevi Falun Gong praktikanata u Kini, koji su počeli sa 18-godišnjom Chen Ying, 16. avgusta 1999., prešao je brojku od 1.000.

Ipak, na bazi statistika iz izvora bliskih kineskoj vladi, stvarni broj mrtvih bi mogao iznositi 5.000 ili čak i više.

14. oktobra 2001. Falun Dafa Informativni Centar je potvrdio da je broj mrtvih bio 323. Također, u oktobru 2001. izvori bliski kineskoj vladi izvijestili su da je stvarni broj mrtvih bio iznad 1.600 – 5 puta više nego verificirani broj. Ako je stvarni broj mrtvih rastao istom brzinom, kao i broj potvrđenih smrtnih slučajeva, onda danas stvarni broj mrtvih iznosi preko 5.000.

Ipak, čak i ovaj broj je vjerovatno ispod stvarnog broja smrtnih slučajeva.

Otkrivanje i verificiranje informacija u Kini, povezanih s nelegalnim ubistvima Falun Gong praktikanata je teško i opasno.

Biro “6-10” – državno tijelo na nivou ministarstva, osnovano od strane Jianga Zemina kako bi sprovelo kampanju “istrebljivanja Falun Gonga” – izdao je naredbe da se svaka smrt jednog Falun Gong praktikanta treba predstaviti kao samoubistvo.

Prema godišnjem izvještaju Amnesty International iz 2000 godine, od 120 dokumentiranih slučajeva smrti Falun Gong praktikanata u zatočeništvu, za 17 su kineski zvaničnici rekli da su «skočili» u smrt, dok su bili transportovani na ispitivanje, a 15 njih je «palo» dok su bili u privoru.

Biro «6-10» je također izdao tajne naredbe policiji da kremira tijela Falun Gong praktikanata odmah nakon njihove smrti u zatočeništvu, uništavajući time dokaze o mučenju. Autopsije su ili tajne ili se ne obavljaju i u najvećem broju slučajeva, familiji žrtve nije dozvoljeno vidjeti tijelo.

Informacije o zločinima se često smatraju “državnom tajnom”, a ako ih neko proslijedi osobama izvan Kine, to često rezultira oštrim zatvorskim kaznama ili gore. Brojni Falun Gong praktikanti, kao npr. 56-godišnja Zhao Chunying, bili su pretučeni ili mučeni do smrti zbog njihovih pokušaja da otkriju detalje progona.

Osim toga, kako broj mrtvih raste, pritisak stranih vlada, organizacija za ljudska prava I drugih institucija izvan Kine rezultirao je pojačanim naporima da se sakriju detalji zločina.

Prema ekspertima po pitanju Kine, kineska vlada je potrošila stotine miliona dolara da bi nadgledala i kontrolirala protok informacija preko interneta, telefona i drugih komunikacijskih sredstava, a Falun Gong je na vrhu liste zabranjenih tema.

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene