Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Oružani napad na Falun Gong praktikante u Južnoj Africi za vrijeme kineske državne posjete

Falun Gong Praktikanti širom svijeta osuđuju ovaj planski pokušaj ubistva, za koji se sumnja da je odgovoran režim Jianga Zemina

U ponedjeljak, 28.6.2004. oko 20:30, u glavnom gradu južne Afrike, Pretoriji, na auto u kojem su se vozili Falun Gong praktikanti iz Australije, ispaljeno je 5 metaka iz jednog auta, koji se nalazio u preticanju. Vozač auta, na koje je pucano, David Liang, pogođen je u obje noge i nalazi se u bolnici "Chris Hani Baragwanath", gdje će još danas biti operisan.

Ovaj napad desio se upravo u vrijeme državne posjete kineskog vice-predsjednika Zeng Qinghong-a i kineskog ministra trgovine, Bo Xilai-ja Južnoj Africi. Obojica imaju ključnu ulogu u progonu Falun Gong-a u Kini i protiv obojice su u drugim zemljama već podnešene prijave zbog mučenja, genocida i zločina protiv humanosti. Posljednja od ovih prijava je podnešena u Poljskoj 8. juna ove godine.

David Liang, i još osam drugih Falun Gong praktikanata iz Australije, doputovali su u Južnu Afriku, sa namjerom da održe konferenciju za štampu, kako bi, za vrijeme posjete kineske delegacije, otkrili detalje progona Falun Gong-a u Kini i osobito ulogu Zeng Qinghong-a i Bo Xilai-ja u progonu. Osim toga, oni su namjeravali da podnesu krivičnu prijavu protiv obojice pred sudom u Južnoj Africi.

David Liang je bio vozač jednog od dva auta na putu od aerodroma u Johanesburgu do Pretorije. Iz auta bijele boje koji je upravo preticao Liangov auto, prvo je pucano u prednje gume, a zatim je ispaljeno četiri hitca kroz vozačeva prednja vrata. Kada se Liangov auto zaustavio, bijeli auto je nastavio voziti.

David Liang je bio jedini u autu, koji je nosio jaknu žute boje sa natpisom Falun Dafa i on je jedini bio pogođen. Iako se ovaj napad desio na mjestu gdje se često dešavaju pljačke, i stvari praktikanata su bile lako vidljive i pristupačne, napadači nisu bili zainteresirani za pljačku, već u odmah napustili mjesto zločina. Ovi fakti navode na zaključak da se radi o planskom pokušaju ubistva.

Zeng Qinghong, Bo Xilai i drugi kineski zvaničnici izdaju naredbe, koji u Kini uzrokuju mučenje i ubijanje nedužnih Falun Gong praktikanata. U ovih 5 godina progona su i Falun Gong praktikanti izvan Kine cilj prijetnji, klevetanja, fizičkih napada, a sada evo čak i ciljanih pokušaja ubistva.

U engleskom izdanju "Epoch Times-a", nezavisnog lista na kineskom jeziku citira se Lana Han, odvjetnica iz New Yorka, koja je zastupala Falun Gong praktikante na slučajevima sličnim ovome, koji australijski praktikanti žele pokrenuti u Južnoj Africi. Na pitanje zbog čega bi se kineski zvaničnici toliko plašili ovih procesa, ona je odgovorila: "Ovi procesi razotkrivaju istinu o progonu protiv Falun Gong-a u Kini i ovi zvaničnici ne mogu podnijeti da svijet sazna detalje o zločinima, koje su počinili. Ako bi zvaničnici u Južnoj Africi stvarno shvatili šta su ovi ljudi počinili, vjerovatno ne bi bili tako željni da im pruže gostoprimstvo. Koliko mi je poznato, ni jedan kineski zvaničnik se nije pojavio na sudu da ospori optužbe od strane Falun Gong praktikanata. Oni se ne pojavljuju jer se ne usuđuju. Oni ne mogu demantirati istinu. Njihov jedini izlaz je da iskoriste sva sredstva, koja im stoje na raspolaganju, da spriječe da ovi procesi uopšte započnu". (Cjelokupan članak: http://english.epochtimes.com/news/4-6-29/22190.html)

Mi molimo vlasti u Južnoj Africi da podrobno i pažljivo ispita ovaj slučaj i razotkrije osobe, koje stoje iza toga. Mi također molimo sve vlade, da strogo osude ovakve i slične akcije i napade protiv Falun Gong praktikanata u Kini i izvan Kine.

Kontakti u Južnoj Africi:

Inspektor Ramasunga, koji istražuje slučaj:
Tel.: 0027 11-4335221, 4335222, 43335224.

Žrtva David Liang (australijski državljanin, Falun Gong praktikant):
Tel.: 0027. 82.3705341.

Svjedok g. Wei:
Tel.: 0027.82.3700526

Kontaktosoba u Južnoj Africi:
Jie Liu Tel.: 0027. 82.9543505

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene