Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Preko 100 kineskih dužnosnika bi se moglo suočiti sa zabranom ulaska u SAD ili izgonom iz SAD zbog progona Falun Gonga

Izvještaj Nevladinih Organizacija predan američkoj vladi imenuje kineske dužnosnike koji su bezobzirno kršili ljudska prava. Oni, prema zakonu o useljenju i zakonu o slobodi religije, mogu biti prognani ili im se može zabraniti ulazak u SAD.
Izvještaj Nevladinih Organizacija predan američkoj vladi imenuje kineske dužnosnike koji su bezobzirno kršili ljudska prava. Oni, prema zakonu o useljenju i zakonu o slobodi religije, mogu biti prognani ili im se može zabraniti ulazak u SAD.

WASHINGTON DC (FDI) – Preko 100 kineskih dužnosnika bi moglo dobiti zabranu ulaska u SAD ili se suočiti s izgonom iz SAD-a, ukoliko se već nalaze na dužnosti u SAD-u, zbog njihovog "naročito surovog kršenja vjerskih sloboda", navode dvije nevladine organizacije koje su vlastima SAD-a podnijele izvještaj o kineskim dužnosnicima.

Prijatelji Falun Gong-a (FoFG) iz SAD-a i Svjetska Organizacija za Istraživanje Progona Falun Gong-a (WOIPFG) predali su jučer detaljni zajednički izvještaj vladi SAD-a, koji sadrži informacije o kineskim dužnosnicima koji su upravljali ili fizički sprovodili surova kršenja ljudskih prava protiv praktikanata Falun Gong-a. Kršenja prava dokumentirana u izvještaju uključuju neosnovana hapšenja, mučenja i smrt kao posljedica mučenja, kao i ostale ilegalne radnje.

Izvještaj uključuje pojedince sudionike iz različitih slojeva unutar kineske vlasti, od namjesnika lokalne policije i radnih logora, do nižih nivoa vlasti i vođa centralne vlade.

Izvještaj, ipak, ne cilja na cjelokupnu kinesku vladu, kaže predsjednik WOIPFG-a, gospodin John Jaw. "Izvještaj se odnosi samo na dobro znane pojedince za koje se zna da su sudjelovali u sistematskoj kampanji iskorjenjivanja duhovnog uvjerenja 100 milijuna Falun Gong praktikanata u Kini", dodao je gospodin John Jaw.

U izvještaju, predanom Državnom Uredu za Slobodu Religija SAD-a, se zahtjeva da se imenovanim kineskim dužnosnicima, kao i njihovoj užoj obitelji, zabrani ulazak u SAD ili da budu deportirani ukoliko već borave u USA.

Prema dopunjenom Zakonu o Imigraciji i Nacionalnosti, kao i Zakonu o Religijskim slobodama od 1988. godine, svaki strani državljanin, koji je, dok je radio kao predstavnik strane vlade, bio "odgovoran ili je direktno sprovodio naročito grube povrede religijskih sloboda" je "neprihvatljiv" za SAD. Ustav SAD-a također kaže da "bračnom partneru i djeci" kršitelja zakona također može biti uskraćen boravak u SAD-u.

Izvještaj je također podnešen u Ured za Kršitelje Ljudskih Prava (HRVU) unutar Odjela za Nacionalnu Sigurnost. Nedavno osnovan, unutar Imigracije i Carinske uprave (ICE) Sjedinjenih Američkih Država, Ured za Kršitelje Ljudskih Prava je pokrenut da bi se stavio jači naglasak na istraživanje slučajeva kršenja ljudskih prava i da bi se kršitelji odstranili iz SAD-a. Prema web-stranicama ICE-a, zadatak HRVU-a je da se "odbije sigurno utočište u SAD kršiteljima ljudskih prava i da se primjenom cijelog niza detaljnih tehnika istrage i pravnim organima, identificiraju, lociraju, istražuju i iz SAD odstrane kršitelji ljudskih prava, mučitelji i ratni zločinci i da se aktivnim naporima spriječi ulazak takvih individualaca u ovu zemlju."

Na web-stranicama ICE-a stoji da HRVU "brzo postaje jedna od ICE-ovih najviših prioriteta".

Sličnom akcijom su u siječnju/januaru 2004. godine, imena bivšeg kineskog vođe Jiang Zemin-a i drugih drugih visokih dužnosnika stavljena na listu traženja Kanadskog programa "Program za Zločine Protiv Humanosti i Ratni Kriminal (CAHWCP)", zbog njihove uloge u progonu Falun Gong-a.

Tek početak

Prema gosp. Jaw-u, u proteklih pet godina volonteri u Sjevernoj Americi su prikupili detaljne informacije o preko 28.000 pojedinaca, koji su umiješani u kršenje ljudskih prava nad praktikantima Falun Gong-a.

"Izvještaj koji smo danas podnijeli je stvarno tek početak", rekao je gospodin Jaw. “Nasilna kampanja da se istrijebe svi Falun Gong praktikani u Kini prožima se kroz sve društvene slojeve, i mnogi ljudi, zavedeni kineskom državnom propagandom, upleteni su u bespravno zatvaranje, mučenje, ispiranje mozga i druga okrutna djela kršenja ljudskih prava protiv praktikanata Falun Gong-a.

“Mi imamo namjeru da svakog od njih privedemo pravdi, a to što, upotrebljavajući odgovarajuće zakone Sjedinjenih Američkih Država, osiguravamo da ovdje u SAD neće naći sigurno utočište, predstavlja jedan od koraka koje poduzimamo", dodao je gosp. Jaw.
Prema podacima ICE, HRVU trenutno postoji preko 200 slučajeva, koji se istražuju, a State Department je u prošlosti već poduzimao mjere zabrane ulaska u zemlju.

Tako je, npr. u siječnju/januaru 2004. godine, State Department stavio visoke indonezijske vojne dužnosnike na svoju VISA listu traženja zbog navodnih zlodjela počinjenih invazijom na Istočni Timor.

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene