Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Francuska: Konferencija za štampu nakon podnošenja žalbe zbog hapšenja praktikanata u Parizu za vrijeme Kineske Nove Godine

5. februara 2004. godine, Udruženje Falun Gong Praktikanata Francuske organiziralo je konferenciju za štampu sa najavom da će podnijeti žalbu protiv hapšenja Falun Gong praktikanata od strane francuske policije, koja su se desila pod ogromnim pritiskom od strane kineskih zvaničnika za vrijeme Kineske Nove Godine. Advokat, koji zastupa Falun Gong praktikante, g. L.L.Forster, u Francuskoj je poznat po bavljenju s genocidom u Armeniji. U znak podrške Falun Gong-u, advokat je za vrijeme konferencije za štampu nosio žuti šal, jedan od šalova, koje su praktikanti nosili da prenesu mirovnu poruku Falun Gonga, a koji je pariškoj policiji bio jedan od glavnih razloga za hapšenje praktikanata, kojima je rečeno da je "žuta boja danas ilegalna".

Na konferenciji za štampu su prisustvovali pretstavnici 5 velikih nacionalnih i internacionalnih medijskih organizacija. Oni su postavljali pitanja o žalbi. Predstavnici udruženja su odgovorili da nije postojao absolutno nikakav razlog za tako grub odnos prema praktikantima za vrijeme posjete Kineskog Predsjednika i da je to bio rezultat velikog pritiska od strane kineskih zvaničnika. Izražena je nada da će se Francuska vlada izvinuti za ovaj incident, koji ne predstavlja pozitivan imidž Francuske na polju ljudskih prava. Podnoseći žalbu, Udruženje Falun Gong Praktikanata Francuske namjerava zatražiti istragu o uzroku ovih neopravdanih postupaka i nada se da će ohrabriti Francuske zvaničnike da će se vratiti poštovanju vrijednosti i interesa Francuske, reprezentiranih sa 3 Francuska statuta: Sloboda, Jednakost i Bratstvo.

Falun Gong praktikantica iz Velike Britanije objasnila je kako je bila uhapšena za vrijeme proslava Kineske Nove Godine u Parizu. Ona je pročitala zajedničku izjavu svih praktikanata koji su bili uhapšeni. Prenoseći mirnu, ali odlučnu poruku, pozvala je Francusku vladu da ispravi situaciju i sačuva demokratske i ispravne vrijednosti koji su u srcima Francuskih građana i njihove vlade.

Link na originalni članak
Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene