Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Francuski ministar za lokalne slobode: "Nerazumni postupci se više neće ponoviti"

3. februara 2004. ministar za lokalne slobode, g. Patrik Devedjian, sreo se sa predsjednikom Francuskog Udruženja praktikanata Falun Gonga, g. Tang Hanlong-om u Francuskom Ministarstvu unutarnjih poslova. G. Devedjian je rekao da se nerazumni postupci policije prema Falun Gong praktikantima više neće ponoviti.

Nakon sastanka, g. Tang je rekao novinarima da je povodom incidenta prošle sedmice, kada je francuska policija za vrijeme Kineske Novogodišnje parade na Champs Elysees na kraće vrijeme proizvoljno privela desetine Falun Gong praktikanata, g. Devedjian izjavio: "Francuska vlada i ljudi svi znaju da su Falun Gong praktikanti mirni ljudi, nerazumni postupci policije prema Falun Gong praktikantima od prošle sedmice se više neće ponoviti."

G. Tang je rekao novinarima da je on izrazio nezadovoljstvo ministru Devedjian-u i da vjeruje kako su nerazumni postupci policije naštetili vrijednostima slobode, jednakosti i bratstva, principa cijenjenih od francuskih građana. U isto vrijeme, to je naštetilo i imidžu Francuske kao zemlje koja čuva demokratiju i ljudska prava.

G. Tang je nastavio: "Ja sam također rekao gospodinu Devedjianu da akcije francuske policije mogu biti upotrijebljene od strane medija Jiang-ovog režima da i dalje obmanjuju ljude u Kini i eskaliraju progon Falun Gong praktikanata i to je nešto što Falun Gong praktikanti i oni koji se zalažu za pravdu širom svijeta ne mogu tolerirati."

Link na originalni članak
Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene