Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Otvoreno pismo 10 advokata Francuskoj Vladi

Otvoreno pismo 10 advokata Francuskoj Vladi
Otvoreno pismo 10 advokata Francuskoj Vladi

Deset advokata, koji su prisustvovali konferenciji o genocidu, koja se u to vrijeme održavala u Švedskoj, nakon što su čuli za incident koji se desio u Parizu, zajedno su napisali otvoreno pismo Francuskoj Vladi sa željom da izraze svoju duboku zabrinutost zbog neopravdanih hapšenja mirnih Falun Gong praktikanata:

Otvoreno pismo Francuskoj Vladi:

Mi, advokati za ljudska prava iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Tajvana, Finske, Danske, Švedske i Španije, duboko smo uznemireni da čujemo da je mnoštvo praktikanta spiritualnog pokreta Falun Gong jučer bilo uhapšeno od strane pariške policije. Izgleda da su ove osobe bile odvedene u pritvor samo zbog toga što su nosile žute šalove ili maice, koje su naznačavale da oni prakticiraju Falun Gong, tradicionalne spiritualne meditacijske vježbe, koje su trenutno zabranjene u Kini. Koliko nam je poznato, osobe, koje su pritvorene, bile su mirne i nisu vrijeđale niti ugrožavale nikoga. Ovaj incident se desio u vrijeme oficijelne državne posjete Francuskoj generalnog sekretara Komunističke Partije i predsjednika Narodne Republike Kine, gospodina Hu Jiantao. Sa žaljenjem konstatujemo da je Francuska vlada propustila demonstrirati svoju podršku ljudskim pravima u Kini i zahtijevati od kineske vlade da poštuje slobodu savjesti, izražavanja i udruživanja. Francuska vlada je, ovim činom represije, ne samo poslala pogrešnu poruku kineskoj vladi, već se čini i da je time povrijedila osnovne principe civilnih i ljudskih prava. Postupak francuske vlade nas navodi da se pitamo da li je Francuska voljna ograničiti teško stečene slobode samo da bi zadovoljila kinesku vladu.

Dok smo mi ovdje zajedno na internacionalnoj konferenciji o genocidu u Stockholmu u Švedskoj, nadopunjavajući Stockholm Internacionalni Forum, željeli bi pozvati francusku vladu da odmah započne istragu ovog incidenta i da osigura da se u potpunosti poštuju osnovna ljudska prava slobode udruživanja i slobode vjerovanja. Francuska je poznata kao demokratska zemlja sa dugom istorijom slobode i ljudskih prava. To što se jučer dogodilo, dovodi u pitanje francuske namjere da poštuje tu istoriju.

Stockholm, 28. januara 2004.

Potpisnici:

Lana Han
Georges Henri Beauthier
Theresa Chu
Carlos Iglesias
Joshua Sondheimer
Mikala Hallund
Terri Marsh
Erkki Kannisto
Clive M. Ansley
Peter Bergquist

Link na originalni članak
Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene