Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Veliki internacionalni protest Falun Gong praktikanata na "Trgu Nebeskog Mira" protiv progona Falun Gonga u Kini

Kineska policija je brutalno okončala mirne demonstracije

“Mi idemo na Trg Nebeskog Mira u nadi da će naš mirni apel pridonijeti da se prestanu mučiti i ubijati nevini ljudi...”

NEW YORK, 14. februar 2002 (Falun Dafa Information Center) – Prema izjavama očevidaca, oko 30-40 Falun Gong praktikanata iz čitavog svijeta priredili su danas mirni protest na "Trgu Nebeskog Mira" u Pekingu apelirajući da se zaustavi progon nevinih Falun Gong praktikanata u Kini.

Oko 14 sati po pekinškom vremenu, tri ili četiri male grupe praktikanata iz zapadnih zemalja razvili su transparente i vikali "Falun Fafa je dobar" na kineskom. Neki su trčali po trgu, progonjeni od kineske policije, koja ih je oborila na zemlju. Grupice demonstranata su se pojavljivale u razmaku od 3 ili 4 minute. Zna se da je među demonstrantima bilo 7 iz Njemačke. Čitava demonstracija je, prema izjavama očevidaca trajala 15-20 minuta.

Jedan reporter je rekao da je policija upotrijebila 5 ili 6 policijskih autobusa da bi odvukla demonstrante sa trga. Nekoliko reportera, koji su bili svjedoci dešavanja, opisali su hapšenja zapadnjačkih praktikanata kao "veoma brutalna", i da su bili nasilno udarani, gurani i ubacivani u autobuse.

Ranije u toku dana, 14 Falun Gong praktikanata iz Evrope su bili nasilno uhapšeni, nakon što je kineska policija provalila u njihove hotelske sobe. Jedna žena iz Velike Britanije, Rosemary Katzen (42), bila je u toku hapšenja vučena za kosu, pri čemu su joj bili isčupani čitavi pramenovi.

"Kao praktikanti iz zapadnih zemalja, idemo na Trg Nebeskog Mira u nadi da će naš mirni apel pridonijeti da se prestanu mučiti i ubijati nevini ljudi i da će pomoći da se probudi društvo koje je uništavano lažima i prevarama", izjavio je jedan od učesnika prije nego što je otputovao za Peking. "Progon Falun Gonga nije samo kineski problem. Progon Falun Gonga je internacionalni problem. Mi nećemo stati dok ubijanje ne prestane."

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene