Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

11 evropskih građana i dalje u pritvoru u Beogradu zbog planiranja apela za zaustavljanje oduzimanja organa u Kini za vrijeme samita s Kinom

Zajednička vežba Falun Gong praktikanata ispod Ajfelovog tornja u Parizu
Zajednička vežba Falun Gong praktikanata ispod Ajfelovog tornja u Parizu

Već duže od 48 sati u pritvoru

Policija Republike Srbije je u nedelju 14. decembra odvela sedam državljana Bugarske i dva državljanina Rusije, inače Falun Gong praktikante, iz njihovog hostela u Beogradu i sledećih 17 sati odbijala potvrditi da iste drži u pritvoru. Međutim, iz Bugarske ambasade u Beogradu je potvrđeno da se oni i dalje nalaze u pritvoru zapadno od grada.

Doputovali su u Srbiju 14. decembra povodom samita s Kinom, kako bi sudelovali u miroljubivom apelu vezanom za poboljšanje stanje ljudskih prava u Kini i konkretno skrenuli pažnju na problem uzimanja organa od Falun Gong praktikanata u Kini.

Istog dana, 14. decembra, trima državljanima Hrvatske i Slovenije, koji su takođe praktikanti Falun Gonga, je na graničnom prelazu bio zabranjen ulazak u Srbiju, bez službenog obrazloženja. Upućena im je pretnja da će, u slučaju da se ne vrate u Hrvatsku, protiv njih biti pokrenut prekršajni postupak.

Državljani Slovačke i Finske također u pritvoru

U ponedjeljak, 15. decembra, privedeni su i jedan državljanin Slovačke i državljanka Finske. Gđa. Lan Lihua je rođena u Kini, ali sada živi u Finskoj. Pre nego što je napustila Kinu i dobila status UN izbjeglice, bila je žrtva brutalnog progona u Kini zbog toga što prakticira Falun Gong.

Deportacija na aerodromu

Kasnije tog dana su na beogradski aerodrom pristigle još dve osobe iz Finske koje su, nakon ispitivanja i premetačine njihovih osobnih stvari, deportovane iz Srbije bez službene dokumentacije s obrazloženjem.

Praktikanti iz drugih zemalja su se takođe planirali okupiti na miroljubivom apelu, međutim, otkazali su putovanja u zadnji trenutak zbog tako neprijateljske situacije u Republici Srbiji.

Dve opcije pritvorenima

Saznajemo da su pritvorenima ponuđene dve opcije:

1. Mogu potpisati izjavu da su došli učestvovati u protuzakonitim protestima, a potom će biti oslobođeni.
2. Ako ne potpišu tu izjavu, mogu biti zadržani u pritvoru (do 30 dana), a kasnije će biti deportovani kao kriminalci i stavljeni na crnu listu.

Važno je napomenuti da su sve osobe koje su nameravale učestvovati u apelu uzorni građani koji poštuju zakon. Oni volonterski učestvuju u aktivnostima za podizanje svesti o stanju ljudskih prava u Kini, prvenstveno zbog protuzakonitog progona Falun Gonga koji je započeo još 1999. godine.

Pokrenut pravni proces

Kako saznajemo advokatski ured Marković i partneri je započeo pravni proces povodom ovih događaja.

Evropski parlament je u svojoj rezoluciji od 11. decembra 2013. godine (potpun tekst rezolucije) osudio praksu vađenja organa u Kini: „Evropski parlament izražava svoju duboku zabrinutost zbog upornih i verodostojnih izveštaja o sistematskom oduzimanju organa od zatvorenika savesti bez njihovog pristanka uz dopuštenje države u Narodnoj Republici Kini, uključujući od velikog broja praktikanata Falun Gonga zatvorenih zbog njihovih verskih uvjerenja, kao i od članova drugih verskih i etničkih manjinskih skupina.“

Uhapšeni zbog slobode govora

Svi ovi evropski građani su došli u Beograd želeći iskoristiti svoje pravo na slobodu govora i skrenuti pažnju na problem uzimanja organa od Falun Gong praktikanata u Kini, kao što se navodi u rezoluciji Evropskog parlamenta, ali su bili uhapšeni i uskraćena su im osnovna ljudska prava.

Praktikanti Falun Gonga iz raznih zemalja u Evropi pozivaju vlasti u Srbiji da odmah oslobode pritvorene nevine Falun Gong praktikante i da poštuju njihova osnovna ljudska prava i takođe pozivaju vlade Evropskih zemalja učesnica u samitu i međunarodnu zajednicu da očuvaju temeljne vrednosti ljudskih prava.

Kontakt za dodatne informacije:
Dejan Marković, Email: skile@sbb.rs, Tel: +381-62-1122784

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene