Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Predsjednik parlamentarne grupe za Srbiju u EP: Poziv za oslobađanje aktivista za ljudska prava koji su u pritvoru u Srbiji

Strasbourg, 17. Prosinca 2014.

Nakon pritvaranja Falun Gong aktivista za ljudska prava u Beogradu povodom Summita s Kinom, Eduard Kukan, predsjednik Odbora za Stabilizaciju EU - Srbije i Udruženja parlamentarnog odbora, dao je sljedeću izjavu:

„Zabrinut sam zbog pritvaranja Falun Gong aktivista za ljudska prava u Beogradu, koji su došli u Srbiju da podižu svijest o stanju s ljudskim pravima u Kini. To se dogodilo prije trećeg Summita predstavnika vlade Kine i istočnih i centralnih zemalja Europe, koji je počeo u utorak u Beogradu.

Dobio sam informaciju da se među pritvorenima nalaze građani EU, uključujući državljana Slovačke, devet državljana Bugarske i jednog državljanina Finske. Europski parlament predano podržava demokratske dijaloge i dijaloge po pitanju ljudskih prava diljem svijeta te podržava pravo na okupljanja i mirne proteste u zemljama EU, kao i u zemljama koje imaju želju postati članicama EU. Uzimajući u obzir da je Srbija kandidat za ulazak u EU, uznemireni smo zbog koraka koje su po ovom pitanju poduzele vlasti u Srbiji te zahtijevamo oslobođenje aktivista za ljudska prava, kao i jasno objašnjenje o situaciji.”

Kontakt:
Eduard Kukan, MEP
Tel: +32 (0)2 28 45216
Assistants: Juraj Sevella, Laura Trimajova
Tel: +32 (0)2 28 37216

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene