Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

SAD sastavlja popis kineskih dužnosnika umješanih u žetvu organa nad Falun Gong praktikantima

Dužnosnici američkog državnog tajništva koji nadgledaju pitanja ljudskih prava u azijsko-pacifičkoj regiji su obznanili da je predsjednik Donald Trump izdao direktivu kako bi se sastavio temeljiti popis tamošnjih kršitelja ljudskih prava. Među njima bi se nalazili dužnosnici Komunističke partije Kine (KPK) koji su sudjelovali u žetvi organa nad Falun Gong praktikantima.

Direktiva se temelji na implementaciji globalnog Magnitsky zakona o ljudskim pravima i odgovornosti, zakonskom propisu koji ima za cilj identificiranje stranih državljana odgovornih za ubijanje, mučenje i korupciju. Američki dužnosnici su potvrdili da je spomenuti propis već neko vrijeme aktivan. Drugim riječima, prvi pod istragom će biti kineski dužnosnici koji su u bilo kojem obliku osumnjičeni za progon Falun Gonga te trenutno sa svojom obitelji prebivaju na teritoriju SAD-a.

Falun Gong (također poznat i kao Falun Dafa) je praksa meditacije predstavljena u Kini 1992. godine, a njezino učenje se bazira na univerzalnim principima “Istinitosti-Dobrodušnosti-Tolerancije.” Falun Gong je zbog svojih iznimnih zdravstvenih dobrobiti, samo u Kini, počelo prakticirati između 70-100 milijuna ljudi. Ipak, datuma 20. srpnja 1999., bivši vođa kineskog komunističkog režima širom zemlje pokreće nezakonitu kampanju progona ove miroljubive duhovne discipline.

Predsjednik tajvanske asocijacije za ljudska prava u Kini, Yang Hianghong, je u izjavi za Sound of Hope radio postaju (SOH) govorio o svojem susretu s dužnosnicima američkog državnog tajništva glede implementacije navedenog zakonskog akta tijekom njihova nedavna posjeta Tajvanu.

Gospodin Yang je u svojoj izjavi naveo sljedeće dijelove rasprave s dužnosnikom vlade SAD-a: “Američko državno tajništvo trenutno radi velike pripreme. Također se osvrnuo na surovost progona Falun Gongom, a velika pažnja se posvećuje pitanju ‘žetve organa nad živim ljudima.’ U većem ili manjem obimu je uključen veliki broj kineskih dužnosnika u kriminalnu zajednicu upletenu u radnju žetve organa. Naravno, također su nam poznati i drugi slučajevi progona poput represije počinjene nad 709 odvjetnika. No, bojim se da niti jedni drugi slučajevi progona nisu tako pomno dokumentirani kao podaci povezani sa ‘žetvom organa nad živim ljudima.’ Nadalje, kako navodi američki dužnosnik, dokazni materijali vezani za Falun Gong su najiscrpniji te ih je stoga najlakše i sastaviti.”

Gospodin Yang potvrđuje da su mu već od veljače ove godine dužnosnici SAD-a u više navrata napomenuli da će zakonski propis biti implementiran, odnosno da su im: “američki zakonodavci rekli kako državno tajništvo već radi na sastavljanju popisa.”

Predsjednik Trump u svojem pismu od 20. travnja 2017. naglašava potporu predmetnom zakonskom propisu od strane njegove administracije, te kaže navodeći sljedeće: “…moja administracija aktivno radi na identificiranju osoba i entiteta na koje se propis odnosi te sakupljaju dokaze neophodne da bi se isti mogao primjeniti. Naše službe će tijekom nadolazećih tjedana i mjeseci provesti temeljite među-agencijske provjere kako bi se osiguralo ispunjavanje naših obveza u svezi privođenja pred lice pravde onih koji su odgovorni za korupciju i kršenje ljudskih prava.”

Gospodin Yang nadalje prenosi ono što mu je 19. svibnja rečeno za njegova posjeta Bijeloj kući, a tiče se načina obračunavanja sa korumpiranim kineskim dužnosnicima: “Ti ljudi su se tamo bezobzirno ponašali, da bi potom prali novac u SAD-u, te slali čak svoje supruge i djecu ovamo. Ali ako se nastavite tako ponašati i podrivati ljudska prava, mi (vlada SAD-a) nećemo ni u jednom trenutku oklijevati u zaplijeni sve vašu imovinu u SAD-u, te deportiranju vaših supruga i djece nazad u Kinu.”

Prema SOH-u, Trumpova administracija će do 19. prosinca i po implementiranju “Magnitsky zakona o ljudskim pravima i odgovornosti”, proglasiti prvu grupu sankcija.

Navedeni članak je preveden te objavljen na NTD India. Ili isti pročitajte na Sound of Hope radio, kineska verzija, gdje je članak prvobitno objavljen.

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene