Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Amnesty International zahtijeva od Srbije: Oslobodite pritvorene aktiviste za ljudska prava

Izjava Amnesty International od 17.2.2014, AI Index : EUR 70/019/2014

Srbija: Oslobodite pritvorene aktiviste za ljudska prava

AMNESTY INTERNATIONAL
IZJAVA ZA JAVNOST
17. prosinca 2014
AI Index : EUR 70/019/2014

Amnesty International je zabrinut zbog izvještaja o uhićenjima i pritvaranju 9 državljana Bugarske, jednog državljanina Slovačke i jednog državljanina Finske od strane vlasti u Srbiji. Uhićenja su se dogodila da bi se spriječilo održavanje miroljubivih prosvjeda.

Ovi pojedinci su doputovali u Srbiju da bi za vrijeme Summita Kine i 16 zemalja sudjelovali u miroljubivim protestima zbog odnosa kineskih vlasti prema Falun Gong praktikanata. Policija ih je uhitila u hostelu u kojem su odsjeli i odvela u pritvor.

Srbijanska policija je zabranila planirane proteste protiv politike kineske vlade, bez bilo kakvog opravdanja izdanog organizatoru.

Osim gore navedenih slučajeva privedenih osoba, policija je na carini u zračnoj luci Beograd dočekala dvoje aktivista koji su doputovali iz Finske te su ih odmah deportirali iz države.

Među pritvorenima je i Lihua Lan,državljanka Finske, koja je ušla u državu, ali je 15. prosinca bila uhićena u hotelu u kojem je odsjela te premještena u pritvorski centar Padinska skela. Dobila je informaciju da neće biti puštena da napusti zemlju najranije do petka, tj. datuma njenog povratnog leta. Amnesty International doznaje da je gđa. Lihua imala sve potrebne putne isprave te da je ona, kao i bugarski i slovački državljani, u pritvoru na temelju članka 49. Zakona o strancima. Zakonom je određen pritvor do vremena deportacije stranca kojeg nije moguće prisilno i trenutno deportirati, stranca čiji identitet nije moguće utvrditi ili koji ne posjeduje putne isprave.

Organizacija za ljudska prava YUCOM je zatražila od Ministra unutarnjih poslova i od Ministra pravosuđa da objave informacije o procedurama podnesenim protiv pritvorenih osoba.

Amnesty International je zabrinut zbog protuzakonitog ponašanja srbijanskih vlasti te ih poziva da odmah oslobode sve osobe pritvorene samo na temelju njihove namjere da iskoriste svoje pravo na miroljubivo okupljanje.

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene