Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Epoch Times: Google zaustavlja cenzuru kineskog pretraživača

Google planira da stavi tačku na cenzuru svoje pretrage u Kini. Na slici je cenzurisana verzija Google, Google.cn.
Google planira da stavi tačku na cenzuru svoje pretrage u Kini. Na slici je cenzurisana verzija Google, Google.cn.

NEW YORK—Gigantski internet pretraživač Google zapanjio je analitičare IT industrije, tržišne posmatrače, kao i spostvene kritičare 12. januara najavom da će prestati da cenzuriše pretraživanja na Google.cn, kineskoj verziji Googla skorojene za kineske korisnike i lansirane 2006 godine.

Članak na zvaničnom blogu Google od 15 časova kaže da će tokom nekoliko narednih nedelja kompanija “razgovarati sa Kinezima o tome kako da imamo nefiltrirani pretraživač u skladu sa zakonom,” i da će “odluka da preispitamo svoje poslovne operacije u Kini … potencijalno imati dalekosežne posledice.” Ovo je potpisao David Drummond, potpredsednik Korporativnog razvoja i Glavni pravnik Google.

Znajući Kinesku komunističku partiju (KPK) po represiji disidenata i cenzurisanju interneta, ovo bi moglo značiti da Google neće moći da ima necenzurisan pretraživač u Kini, što je mogućnost koju Drummond prihvata. “Mi prihvatamo da bi ovo moglo značiti da ćemo morati zatvoriti Google.cn, i potencijalno naše kancelarije u Kini,” napisao je.

Napadi kineskih hakera

Deo onog što je navelo Google da preispita svoju saradnju sa KPK bila je serija cyber-napada, usmerenih kako na Google, tako i na druge američke tehnološke kompanije.

Sredinom decembra Drummond je objavio da je Google detektovao “visoko sofisticiran napad usmeren na našu korporativnu infrastrukturu, poreklom iz Kine, koji je rezultovao krađom intelektualne svojine od Google.”

Nakon istrage u saradnji sa još dvadeset drugih kompanija, Google je objavio da su cyber-napadi izvedeni na velik sektor industrije. Osnovni cilj napadača je bio pristup Gmail nalozima kineskih aktivista za ljudska prava. Google je izjavio da je “nalozima desetina korisnika u SAD, Kini i Evropi, koji su zastupnici ljudskih prava u Kini, izgleda, rutinski pristupano od strane trećih lica.”

Članak na blogu zaključuje da “ti napadi i nadzor koji razotkrivaju—u kombinaciji sa nastojanjima tokom poslednjih godina da se dalje ograniči sloboda govora na Webu—su nas naveli da zaključimo da treba da preispitamo izvodljivost naših poslovnih operacija u Kini.”

Google je rekao da je na ovom pitanju radio sa američkim vlastima, i takođe priložio linkove koji pokrepljuju informacije o cyber-napadima iz Kine, za koje se veruje da iza njih stoji KPK. Ovo uključuje izveštaje vlade SAD, i univerzitetsku studiju koja je razotkrila “GhostNet”, system za praćenje koji se infiltrirao u hiljade kompjutera širom sveta, omogućavajući kontrolu od strane komandnih centara u Kini.

Link na originalni članak
Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene