Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Jutarnji list: "Kina pozvana da zaustavi ilegalnu prodaju organa osuđenih na smrt"

Human Rights Watch tvrdi da Kina skriva pravi broj smaknuća

Truplo iz kojeg su uklonjeni organi
Truplo iz kojeg su uklonjeni organi

PEKING - Udruge za ljudska prava danas su pozvale Kinu da otkrije sve detalje o korištenju organa pogubljenih osuđenika na smrt za presađivanje, nakon što su tu praksu potvrdili kineski dužnosnici za nedjeljno izdanje dnevnika China Daily.

"Osim malog udjela stradalih u prometnim nesrećama, većina organa za presađivanje dolazi od pogubljenih osuđenika", rekao je doministar zdravstva Huang Jiefu.

Kineski dužnosnici opovrgnuli su sumnje da se organi uzimaju bez pristanka, ali su priznali da zbog ?nedovoljne organizacije? organi ne idu uvijek onima koji ih najhitnije trebaju.

  • Kina neprestano odbija bilo kakve pokušaje da se razgovara o ilegalnoj prodaji ljudskih organa i pravom broju smaknuća koja se dogode svake godine - rekao je Nicholas Bequelin iz organizacije Human Rights Watch.

Kineski dužnosnici koji su prošli tjedan priznali da se organi smaknutih zarobljenika rutinski uklanjaju nakon njihove smrti naveli su i da se to radi samo uz prethodni pristanak njih samih ili njihovih obitelji, u što, međutim, malo tko vjeruje. Kako je naveo Bequelin, organi većinom idu strancima koji imaju novca za presađivanje, a profit od ilegalne prodaje organa je toliki da nitko ne želi suzbiti je.

Čelnici zabranjenog duhovnog pokreta Falun gong optužili su nedavno kineske vlasti da njiihove pripadnike zatvaraju u koncentracijske logore gdje im se uzimaju organi koji se kasnije prodaju. Prema njihovim tvrdnjama koje je vlada opovgnula organi su uzeti od 6000 zatvorenika.

Link na originalni članak
Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene