Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Sarajevo-x.com: Kineska vojska umiješana u vađenje ljudskih organa

Kineska vojska sudjeluje u uzimanju organa od zatvorenika, uglavnom pripadnika zabranjenog pokreta Falun Gong, za transplantacije na strancima, navodi se u jednom kanadskom izvještaju koji je objavljen u srijedu.

David Matas, advokat specijaliziran za ljudska prava i David Kilgour, bivši parlamentarac i kanadski državni sekretar, koji su autori izvještaja, pozvali su razne zemlje da objave njihova upozorenja o najvjerovatnijem porijeklu organa kako bi odvratili svoje državljane od odlaska u Kinu na transplantacije.

Dva autora su u julu objavila izvještaj u kojem tvrde da su mnoge bolnice i zatvori u Kini umiješani u uzimanje organa od zatvorenika iz Falun Gonga, koji su iz tog razloga ubijani.

Kineske vlasti su negirale ove optužbe navodeći da je izvještaj dvojice Kanađana "neosnovan".

U drugom izvješaju koji je objvaljen u srijedu, dva autora su uključila i razgovore s ljudima kojima je obavljena transplantacija organa u 30 zemalja i sa kanadskim bolničkim osobljem koje je njegovalo stotinjak pacijenata kojima su urađene ove sumnjive transplantacije.

"Učešće kineske vojske u transplantacijama je vrlo rašireno", izjavio je Kilgour na konferenciji za štampu. Vojne bolnice su počele prodavati organe kako bi kompenzirale nedostatak novca u budžetu 1980. godine.

Kilgour tvrdi da veliki broj Kanađana odlazi u Kinu, po stotinu godišnje i da taj broj raste.

Link na originalni članak
Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene