Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Novi List: "McMillan-Scott: Okrenimo leđa nedemokratskoj Kini"

EU prozvala najmnogoljudniju zemlju: Šokantna iskustva s putovanja potpredsjednik Europskog Parlamenta opisao u poruci za javnost proglašavajući Kinu za "Najtiranskiji režim na svijetu"

Članak objavljen u Novom Listu
Članak objavljen u Novom Listu

Scottovo putovanje pretvorilo se u pravu pravcatu noćnu moru nakon upoznavanja s progonima sljedbenika Falun Gonga i trgovinom ljudskim organima.

Koliko god Kina gospodarski raste, pretvarajući se u svjetsku silu koja će uskoro parirati Americi, u drugi plan pada činjenica da je Kina zadnja velika zemlja kojom vlada jednopartijski sustav. Novo svjedočanstvo o strahotama koje se događaju u toj golemoj i najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, pred kojima cijeli svijet sve više zatvara oči, dao je potpredsjednik Europskog parlamenta Edward McMillan-Scott nakon svog nedavnog povratka iz višednevnog posjeta Kini.

McMillan-Scottovo putovanje pretvorilo se u pravu noćnu moru. Nakon što je obaviješten o stravičnim progonima kojima su u Kini izloženi sljedbenici Falun Gonga, pa i o nevjerojatnom i morbidnom biznisu koji cvjeta Kinom, u kojem se zatvorenicima i osuđenicima vade organi radi daljnje preprodaje, McMillan-Scott je odlučio provjeriti stvar do kraja.

Nestali s lica zemlje

U Kini se susreo s brojnim diplomatima, nevladinim organizacijama i pojedincima, a kad se uvjerio u nasilničku praksu kineskog režima, iz protesta je odbio sastanak s jednim kineskim visokim dužnosnikom. Među pojedincima koje je vidio bili su i Niu Jinping i njegova kći, aktivisti Falun Gonga, koji su visokog gosta obavijestili o sustavnom i višegodišnjem proganjanju Kineske komunističke partije, na što već godinama upozoravaju svjetske nevladine organizacije, ponajviše Amnesty International. No, nakon tajnog razgovora s McMillan-Scottom, Jinping i njegova kći nestali su s lica zemlje. Ti su aktivisti i ranije bili na meti agenata Kineske komunističke partije (Jinping je dvije godine odsjedio u zatvoru), a Jinpingova supruga još je u zatvoru, gdje je zbog brutalnog batinanja, koje je znalo trajati i po 20 sati, oglušila.

Uhićen bez milosti

Falun Gong s razlogom vjeruje da se nestali Jinping i njegova kći nalaze u rukama Kineske komunističke partije i da su im životi u opasnosti, pozivajući međunarodnu zajednicu da hitno reagira i da od Pekinga zatraže puštanje zatvorenih aktivista. Zatvoreni su zbog jedinog "zločina" - razgovora s McMillan-Scottom.

I prevoditelj na McMillan-Scottovom sastanku s Kinezima, iako zapadni državljanin, uhićen je bez milosti i nakon 24-satnog ispitivanja, uz primjenu gestapovskih metoda, protjeran iz Kine.

Kineski odvjetnik koji se bavi ljudskim pravima Gao Zhisheng, koji je javno progovorio o užasnoj kineskoj praksi prema falungongovcima, u kućnom je pritvoru od veljače.

Rupe na truplu

Visoki europski dužnosnik u Kini je upoznao i 36-godišnjeg Cao Donga, koji je kao bivši zatvorenik potvrdio najgore slutnje. Dong je, naime, ispričao McMillan-Scottu kako je na truplu jednog njegovog prijatelja, također zatvorenika i Falungongovca, vidio rupe na mjestima na kojima su ranije bili organi.

Ispitujući i istražujući, Europljanin u Kini je doznao da se u taj krvavi, ali unosni posao u Kini uplelo oko 400 kineskih bolnica, koje na internetu daju oglase za prodaju bubrega za - 60 tisuća dolara. Pritom bolnice potencijalne kupce uvjeravaju kako je riječ o "pravim bubrezima pripadnika Falun Gonga", jer je poznato da su pripadnici tog pokreta poznati po samodisciplini, zdravom životu i poštivanju visokih moralnih načela, u kojima nema mjesta ni za alkohol niti za cigarete i slične poroke.

Poruka javnosti

Po povratku u Bruxelles, Edward McMillan-Scot sazvao je sjednicu odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta, a pozvao je i kineskog veleposlanika u Bruxellesu na hitan sastanak.

Oboružan teškim protukineskim optužbama, McMillan-Scott je ovih dana sastavio poruku za javnost, u kojoj Kinu optužuje da "kroči putem genocida", da se služi metodama preodgoja radom, što su ih koristili totalitaristički režimi prošloga stoljeća, proglašavajući Kinu za "najtiranskiji režim na svijetu, brutalan i paranoičan".

"Ako u Pekingu misle da je to način kako se pripremiti za Olimpijske igre 2008. godine u Kini, varaju se", poručuje ljutiti potpredsjednik Europskog parlamenta kineskim vlastodršcima najavljujući da će Europska unija nastaviti žestok pritisak na Kinu da i ta zemlja prihvati ljudska prava i vjerske slobode. No, neće stati samo na tome. Nakon šokantnog kineskog iskustva, iza kojeg su ostali uhićeni i nestali, McMillan-Scott najavljuje okupljanje organizacija i pojedinaca u samoj Kini, koji bi mogli raditi na promjenama, dok svijet poziva da okrene leđa takvoj, nedemokratskoj Kini.

Meditacija i progon Falun Gonga

Falun Gong je tradicionalna kineska meditacija i sastoji se od pet jednostavnih vježbi i učenja, koje prakticiraju milijuni ljudi u više od 70 zemalja širom svijeta. Početkom devedesetih Falun Gong preplavio je Kinu, na svakom koraku mogli su se vidjeti Kinezi kako meditiraju i vježbaju na javnim prostorima u skladu s praksom Falun Gonga, sve dok tadašnji kineski predsjednik Jiang Zemin nije 1999. godine zabranio prakticiranje Falun Gonga, uplašivši se njegove rastuće popularnosti. Od tada započinje brutalan progon falungongovaca, zatvaranja i deportacije, slanja u psihijatrijske bolnice. Mnogi su podlegli mučenjima, a neke procjene govore o oko tisuću žrtava.

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene