Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Washington Times: Kina otklanja organe zatvorenicima, tvrdi novinar

Kineski novinar je otkrio tajni zatvorski centar u sjevernoj Kini, koji jedna bolnica koristi za otklanjanje ljudskih organa koji se prodaju domaćim i internacionalnim kupcima.

Jin Zhong, pseudonim za novinara koji je nedavno pobjegao iz Kine, također je u intervjuu rekao da je neuspjela operacija kineske obavještajne službe 2004. godine dovela do smrti japanskog diplomate, koji je radije izvršio samoubistvo, nego da izda tajne.

U vezi zloupotrebe zatvorenika, g. Jin je rekao da je prvi put čuo za operaciju otklanjanja organa između oktobra i decembra i da su iskorišteni zatvorenici bili članovi zabranjene religiozne grupe Falun Gong.

"Ovo je ubistvo i to ubistvo pod pokroviteljstvom države", rekao je g. Jin, koji je u prošlosti bio saradnik japanske novinske agencije. "To mora biti zaustavljeno".

G. Jin je rekao da je naišao na podzemni zatvor dok je istraživao reakciju kineske vlade na SARS.

Jedan kineski zvaničnik je bio prva osoba koja je otkrila da se u bolnici za trombozu integrirane kineske i zapadne medicine provincije Liaoning u Sujiatunu, predgrađu grada Shenyanga, najvećeg grada na sjeveroistoku Kine, obavljaju tajni medicinski zahvati, rekao je.

G. Jin je zatim rekao da je otkrio da je izgrađen veliki podzemni zatvor ispod bolnice i da su tamo zatočeni članovi zabranjene religiozne grupe Falun Gong. Predpostavlja se da je oko 6.000 ljudi zatvoreno u tom podzemnom zatvoru, rekao je.

Bolnica otklanja organe zatvorenicima, uključujući bubrege, jetru i očnu rožnjaču, rekao je. Organi se onda prodaju ljudima iz Kine i strancima, kojima treba medicinska transplatacija organa.

Jedan izvor za g. Jina je bila žena bolničkog doktora, koji je bio umiješan u otklanjanje organa. Doktor je patio od psiholoških problema, što je bio rezultat surovog medicinskog posla i otkrio je tajne aktivnosti. Kineska žena je također pobjegla u SAD.

Nekoliko drugih bolničkih radnika je također otkrilo detalje o otklanjanju organa zatvorenicima.

G. Jin je rekao da mora sakrivati svoj pravi identitet nakon što je dobio prijetnje od strane agenata kineske vlade. On je bio dva puta uhapšen zbog svog izvještavanja i nedavno je pobjegao u SAD, gdje se nada da će dobiti politički azil.

G. Jin je rekao da su tijela zatvorenika bila spaljena u bolničkoj kotlovnici i da su radnici u kotlovnici uzimali nakit i satove od ubijenih i prodavali ih. Rekao je da je proslijedio informacije o otklanjanju organa službenicima vlade SAD-a, uključujući i članove kongresa.

Glasnogovornik kineske ambasade nije bio dostupan za komentar.

U vezi japanskog diplomate, g. Jin je rekao da je prvi put saznao za obavještajnu operaciju u decembru. Japanska vlada je uložila protest zbog kineske obavještajne operacije, koju je Peking odbacio kao neosnovanu optužbu.

Link na originalni članak
Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene