Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

World Tribune: Kozmetičke tvrtke koriste ostatke smaknutih Kineza

Kineske kozmetičke kompanije su koristile kožu uzetu s tijela smaknutih zatvorenika, kako bi razvile kozmetičke proizvode i prodavale ih u Europi - izvještavaju engleske novine.

Jedan agent kompanije, obavijestio je kupce da kompanija razvija kolagen za usne i tretmane bora od kože uzete od zatvorenika nakon što su ubijeni.

Agent je rekao da su izvozili neke od proizvoda te kompanije u Veliku Britaniju i da je korištenje kože osuđenih zatvorenika bilo "tradicionalno" i nije ništa za "praviti oko toga tako veliku galamu" - izvijestio je Guardian.

Uz etičke zabrinutosti, postoji i potencijalni rizik od infekcija dobivenih od kožnih proizvoda.

Kompanija nije bila identificirana imenom iz legalnih razloga i nejasno je da li je kolagen napravljen od kože zatvorenika bio u razvojnom stadiju ili se već proizvodi.

"Mnoga se istraživanja i dalje izvode na tradicionalan način koristeći kožu sa smaknutih zatvorenika i abortiranih fetusa" - citiran je agent. Materijal je, kaže on, bio kupovan od "biotech" kompanija zasnovanih u Heilongjiang provinciji i bio je razvijen negdje drugdje u Kini.

On sugerira da uporaba kože i ostalih tkiva dobivenih od smaknutih zatvorenika nije bila neuobičajena. "U Kini je to smatrano vrlo normalnim i ja sam bio jako šokiran da zapadne zemlje mogu činiti veliku buku oko toga" - kaže on.

U prošlosti, skupine za ljudska prava optužile su da Kina koristi organe dobivene od pogubljenih zatvorenika za medicinske transplantacije na obje strane - domaće i inozemne. Kina smakne oko 3.400 zatvorenika svake godine, prema tvrdnjama Amnesty Internationala.

Link na originalni članak
Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene