Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Epoch Times: Prebjeg kineskog diplomate obnovio interes medija za progon

Žrtva pucnjave u Južnoj Africi, David Liang (Epoch Times)
Žrtva pucnjave u Južnoj Africi, David Liang (Epoch Times)

Kineski diplomat, Cheng Yonglin, koji je izašao iz Kineskog Konzulata 27. maja, pojavio se na komemorativnoj manifestaciji povodom masakra na Trgu Nebeskog Mira. On je objelodanio kako je Kineska Komunistička Partija (KPK) stvorila specijalan sistem, kako bi progonila lokalne Falun Gong praktikante i kako je KPK poslala preko 1000 tajnih agenata širom Australije. Ovi agenti su nekoliko puta kidnapirali disidente.

Chen je nestao odmah nakon nastupa na manifestaciji, ali su mediji u Australiji nastavili slijediti informacije, koje je Chen objelodanio, što je izazvalo veliki odziv i bacilo svjetlo na kriminalna djela počinjena od strane KPK.

6. juna, mnogi australijski nediji skupili su se ispred kineskohg konzulata u Sidneju, gdje su intervjuirali Falun Gong praktikante. Praktikanti su informirali medije o nizu incidenata u kojima su špijuni KPK maltretirali, prijetili i čak izvršili pokušaj ubistva Falun Gong praktikanata.

Mediji sakupljeni ispred kineskog konzulata u Sidneju da intervjuiraju Falun Gong praktikante (Epoch Times)
Mediji sakupljeni ispred kineskog konzulata u Sidneju da intervjuiraju Falun Gong praktikante (Epoch Times)

Australijski Falun Gong praktikant, David Liang, je vozač taksija u Sidneju. U veče 28. juna 2004. Liang i još nekoliko Falun Gong praktikanata doputovali su u glavni grad Južne Afrike, Johanesburg, sa namjerom da podnesu tužbu protiv kineskog zamjenika predsjednika Zheng Qinghong-a, koji se nalazio u zvaničnoj posjeti Južnoj Africi. Manje od tri sata nakon dolaska, Liang i drugi bili su žrtve oružanog napada. Liang je bio pogođen u obje noge i kosti u njegovoj desnoj nozi su bile smrskane. Ovaj incident je bio najozbiljniji fizički napad na Falun Gong praktikante izvan Kine, od kada je bivši kineski lider, Jiang Zemin, započeo progon Falun Gonga 1999. Liang i njegovi saputnici vjerovali su da je Zeng unajmio kriminalce da ih ubiju. Policija Južne Afrike okarakterizirala je ovu pucnjavu pokušajem ubojstva prvog stepena.

Falun Gong praktikantica, umjetnica Zhang Cuiying, bila je zatvorena i maltretirana u Kini u trajanju od osam mjeseci. Ona je podnijela tužbu protiv bivšeg kineskog predsjednika i lidera KPK, Jiang Zemina, zbog progona Falun Gong praktikanata. Nakon što je podnijela tužbu, neko je u njeno dvorište bacio ubijenu krvavu mačku, kao upozorenje. Bilo je i incidenata da su njeni prozori bili gađani jajima. Gume na njenom autu su bile probušene i prozori su bili polomljeni, kada je njen auto bio parkiran ispred zgrade bivšeg kineskog konzulata.

Praktikanti su također spomenuli incidente prisluškivanja njihovih kućnih i mobilnih telefona. Neki su čak dobivali prijeteće telefonske pozive. Svi ovi slučajevi su prijavljenji policiji, sa zahtjevom da se izvrši istraga.

Link na originalni članak
Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene