Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Od borilačkih vještina, preko meditacije do kultivacije: Duhovni put mladog Talijana

David, 22-godišnji student sociologije iz Milana u Italiji, kaže da je njegova potraga za duhovnim putem počela još dok je bio veoma mlad.

Interesovanje za borilačke vještine i meditaciju ga je, naposljetku, prije dvije godine, dovelo do Falun Dafa.

David, 22-godišnjak iz Milana.
David, 22-godišnjak iz Milana.

David kaže da ga je od ranog djetinjstva interesovala azijska kultura. Deset je godina proveo učeći japanske i kineske borilačke vještine. Također je postao znatiželjan isprobati razne sisteme meditacije.

„U srednjoj školi smo moji prijatelji i ja skupa meditirali. Nismo imali učitelja, ali smo ipak meditirali jer smo uživali u tome.“ - prisjetio se.

Ova je grupa prestala meditirati kada su počeli studirati na različitim fakultetima i u različitim gradovima. Međutim, jedan iz grupe, koji je otišao studirati u Holandiji, je kasnije javio Davidu kako je pronašao veoma dobru duhovnu praksu koja kultivira i duh i tijelo. „Kazao je da se ona naziva Falun Dafa, a također mi je dao i primjerak Zhuan Faluna na talijanskom jeziku.“, kazao je David.

Premda nije odmah počeo sa čitanjem ove knjige, ipak je kasnije na svome prijatelju vidio mnogo pozitivnih promjena. „Prestao je piti i pušiti. Postao je ljubazniji i bio je puno bolji u školi.“ Budući je prijatelj kazao da je to zbog Falun Dafa, David se konačno odlučio da pročita knjigu.

Duboka načela iz knjige su bila u skladu s Davidovim razmišljanjem. „Kazao sam sebi da ću biti praktikant Falun Dafa i da je to novi početak u mome životu“, kazao je.

Surovi progon u Kini

Dok je napredovao u ovoj novopronađenoj praksi kultivacije, David je također sve više saznavao i za zlostavljanje ljudi sa istom vjerom u Kini. Prirodno, i on se pridružio drugima na skupovima u Milanu, koji se održavaju radi upoznavanja javnosti sa Falun Dafa i progonom u Kini.

Oni prikupljaju potpise pozivajući političare da preduzmu akciju i odlaze u kinesku četvrt da sa Kinezima razgovaraju o progonu. Mnogi su od Kineza zavedeni klevetničkom propagandom kineskog režima.

Oni također putuju i u druge zemlje kako bi učestvovali u sličnim aktivnostima. Jedne su prilike 10 časova putovali do Evropskog parlamenta u Briselu u Belgiji, kako bi tražili od tamošnjih zvaničnika da pomognu u prekidu prisilnog oduzimanja organa od živih praktikanata Falun Dafa u Kini.

„Kada sam počeo učestvovati u ovim aktivnostima, u prvo vrijeme nisam znao mnogo o ovim stvarima“, objašnjava David. „Ali, po meni, stvari su veoma jednostavne – Falun Dafa je veoma dobar i niko ne bi trebao maltretirati nevine ljude na taj način.“

Rad sa drugim praktikantima mu je također pružio priliku da poboljšava svoje srce i duh. „Veoma često, kada dođem u sukob sa drugim praktikantima, uviđam kako moram svoje ponašanje bolje uskladiti sa načelima Istinitosti-Dobrodušnosti-Tolerancije“, dodaje David.

David sa još jednim kolegom na fakultetu radi na upoznavanju profesora sa progonom. „Profesori nas podržavaju i imamo namjeru biti domaćin prikazivanju nekoliko filmova o progonu u Kini na kampusu“, kaže David.

Smjernice za cijeli život

Kada je vidjela pozitivne promjene na Davidu, i njegova je majka također počela čitati Zhuan Falun.

Nakon dvije godine prakticiranja Falun Dafa, David kaže da je početno uzbuđenje sada zamijenjeno dubljim shvaćanjem.

Govoreći o svojim planovima za budućnost, kazao je da nije siguran hoće li početi odmah raditi ili će studirati. „Ali, jedna stvar je sigurna — moje kultiviranje u Falun Dafa će se zauvijek nastaviti.“

Članak je prvobitno objavljen na bs.minghui.org 11.10.2016. (link)

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene