Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Čovjek iz Heilongjianga zatvoren i mučen pet godina, nakon puštanja na slobodu ne može ni govoriti ni hodati

Za roditelje Zhanga Jinkua, 2. jul 2018. godine je bio tmuran dan. Tog dana je njihov sin pušten na slobodu nakon što je odslužio pet godina zatvora zbog svoje vjere u Falun Gong. Ali njima nije bilo dozvoljeno da ga dočekaju ispred zatvora udaljenog oko 300 milja. Umjesto toga im je bilo rečeno da ga čekaju kod kuće.

Falun Gong, poznat i kao Falun Dafa, je tradicionalna praksa kultivacije uma i tijela koja se zasniva na principima Istinitosti - Dobrodušnosti - Tolerancije. Kineski komunistički režim je počeo brutalni progon ove prakse 1999. godine. Mnogi su praktikanti Falun Gonga uhapšeni, mučeni ili su im čak uzeti tjelesni organi žetvom organa zbog odbijanja da se odreknu svoje vjere.

Policija je napokon stigla pred kuću njegovih roditelja. Nekoliko policajaca je iznijelo osakaćenog čovjeka koji nije bio u stanju sam hodati. Nije bio ni nalik mladom i zdravom sinu kakvog su ga roditelji zapamtili. "Gdje je moj sin? Šta mu se dogodilo? Kako ste mu mogli ovo uraditi?", kroz suze je govorila njegova majka. Pošto se među okupljenima počela širiti ljutnja i nezadovoljstvo, policajci su se brzo udaljili.

Susjedi su unijeli 45-godišnjeg Zhanga u kuću. Bio je težak samo oko 45 kilograma i nije mogao progovoriti ni jednu riječ.

Našavši se u kući, počeo je da gleda okolo, tražeći nekoga. Kroz suze, njegova mu je majka morala reći da je njegova žena, Li Yali, bila tako pogođena njegovim hapšenjem i mučenjem da je umrla u maju 2016. godine u 47. godini života.

Zhang Jinku prije odlaska u zatvor
Zhang Jinku prije odlaska u zatvor
Zhang Jinku se vratio kući, nakon pet godina zatvora, nesposoban hodati i govoriti.
Zhang Jinku se vratio kući, nakon pet godina zatvora, nesposoban hodati i govoriti.

Majka g. Zhanga mu je pružila najbolju njegu, ali je njegov oporavak bio veoma spor. Kada ga je pitala zašto je tako izmrcvaren, Zhang joj je polako napisao svojom nedominantnom lijevom rukom (desna ruka mu je bila slomljena zbog mučenja u zatvoru), "štrajkao sam glađu oko pet godina".

Kada ga je majka dodatno ispitivala, on joj je napisao: "Oni [stražari i zatvorenici] stavljaju drogu u hranu." Zatim se zahvalio porodici, rođacima i drugim praktikantima Falun Gonga koji su tražili od zatvora njegovo oslobađanje. Iako nije bio pušten na slobodu, vremenom su njihovi napori značajno poboljšali njegovu situaciju u zatvoru.

Hapšenje i zatvaranje

Zhang Jinku, stanovnik okruga Boli, je bio uhapšen 29. marta 2013. godine, nedugo nakon što je Wang Xiankui, guverner provincije Heilongjiang, pored autoputa vidio istaknute transparente na kojima je pisalo: "Falun Dafa je dobar" i "Istinitost - Dobrodušnost - Tolerancija su dobri". Wang je naredio da se istraži porijekla transparenata, pa su mnogi praktikanti Falun Gonga iz provincije bili uhapšeni istog dana kad i Zhang.

U prvom pritvorskom centru u Jilanu, šef policije Bai i njegovi policajci su tako brutalno pretukli Zhanga da su mu polomili rebra, a tom je prilikom izgubio i nekoliko zuba. Te su povrede dovele do infekcije pluća koja je prešla u tuberkulozu. Nekoliko nedelja kasnije, 20. aprila 2013., nakon što je njegova porodica platila 10.000 yuana, Zhang je zbog ozbiljnosti povreda, a i zato što je povraćao krv, pušten uz kauciju.

Zhang je ponovo bio uhapšen 17. jula 2013. godine i mučen u pritvorskom centru. Tom mu je prilikom povrijeđena kičma pa je ostao paralizovan. Kad su čuli za ovu vijesti, stanovnici iz cijelog njegovog sela su potpisali peticiju pozivajući na njegovo puštanje na slobodu. Ali Zhang je i pored toga bio osuđen na pet godina zatvora i na nosilima odveden u zatvor Jiamusi 21. avgusta 2013. godine.

Teška zlostavljanja u zatvoru Hulan

U trenutku kada je Zhang prebačen u zatvor Hulan 1. oktobra 2013. godine, on se nije bio u stanju kretati zbog povrede kičme. Ali su ga stražari i zatvorenici često svojevoljno tukli i ponižavali, a to su radili i drugim praktikantima.

Dan nakon što je Zhang primljen u zatvor u Hulan, Wang Hongbin, zatvorenik osuđen za ubistvo, je udario Zhanga u grudi. Zhang je pao na leđa, udario glavom u pod i gotovo izgubio svijest. Wang mu je onda jednom nogom stao na grudi a stopalom druge noge je udarao Zhangovom glavom o pod.

Dok je Zhang bio suviše slab da se pokrene ili ustane, mogao je čuti Wanga kako viče: "Službenici su nam rekli da će se svaka smrt praktikanta Falun Gonga pretučenog na smrt smatrati samoubistvom. Nekoliko je praktikanata već umrlo zbog mene."

Iako Wang nije imao medicinsko obrazovanje, on je bio zadužen za uzimanje Zhanove krvi. Često mu je uzimao prekomjerne količine krvi, namjerno uvrćući najveću iglu u njegove mišiće. Zbog toga je Zhang patio od mučnine i vrtoglavice. Wang je također uzimao Zhangu krv iz vrata i grudi.

Jednom prilikom je jedan drugi zatvorenik pokušao zaustavi Wanga, plašeći se da će Zhang umrijeti. Wang je odbacio njegovu brigu kazavši: "U redu je. Njegovu krv mogu koristiti bolnički pacijenti. Čak i ako umre, to će se u svakom slučaju smatrati kao samoubistvo."

Wang je jednom zgrabio Zhangovu glavu i lupao njom o pod. Također mu je stiskao testise i udarao nogom u intimne dijelove tijela. Stražari koji su vidjeli šta Wang radi nisu kazali ništa ili bi se jednostavno udaljili.

Napori za spašavanje su izmijenili situaciju

Prema Zhangovim riječima, 2014. i 2015. godine su bili najgore razdoblje njegovog pritvora. Svim je praktikantima Falun Gonga u zatvoru u Hulanu bilo naređeno da se odreknu svoje vjere. Ako to ne bi učinili, bili su prisiljavani da dugo vremena stoje nepomično ili da trče u krugovima. Okruženje je bilo vrlo surovo, a područje je bilo ozbiljno zaraženo ušima. Pored fizičke i mentalne torture, praktikantima također nisu bile dozvoljene porodične posjete.

U trenutku kad je Zhang bio na ivici smrti zbog zlostavljanja koju je preživio, u posjetu mu je došla njegova porodica u pratnji četiri advokata i više od 100 rođaka i lokalnih seljana. Svi zatvorski funkcioneri, od upravnika do stražara, su bili ovim šokirani i po prvi puta su počeli dozvoljavati porodične posjete Falun Gong praktikantima koji su odbili da se odreknu svoje vjere.

U međuvremenu, Zhang je dao sve od sebe da se suprotstavi progonu unutar zatvora. Ali se njegovo zdravlje nastavilo pogoršavati. Poput mnogih drugih zatvorenika i kod njega se pojavio edem pluća. Zapravo, desetine zatvorenika su već umrli od plućnog edema, pa je zatvorski doktor predvidio da Zhang neće preživjeti ni tri mjeseca. "Ali ja sam ja imao sreću što sam uspio preživjeti", napisao je on.

Suprugine muke i smrt

Zhangova Supruga, Li Yali, je bila teško pogođena hapšenjem njenog supruga i njegovim odlaskom u zatvor. Ona je napisala pismo Zavodu za zatvore u Heilongjiangu. U jednom odlomku pisma je napisala: "Kada je moj muž bio zatvoren, moja je porodica ostala bez prihoda. Ja sam previše slaba da izdržavam ovu porodicu. Pritisak je toliko ogroman, kao cijela planina, i ja ne znam koliko dugo mogu izdržati."

U članku koju je poslala na web stranicu Minghui, Li je napisala: "Dugo sam samo sama jecala. Poslije nekog vremena, obrisala sam suze i rekla sebi da moram ustati, jer sam morala nastaviti ići [zatvoreniku]. Morala sam dovesti moga muža kući prije nego što bude prekasno da izliječi svoje bolesti."

Ima više od 300 milja vozom i autobusom iz okruga Boli do zatvora Hulan u blizini grada Harbina, glavnog grada provincije Heilongjiang. Li je u oktobru 2013. godine 11 puta putovala u zatvor.

Sve do 11. posjete. 9. januara 2014. godine, njoj nije bilo dozvoljeno da vidi njenog supruga. Kada je Li vidjela svog muža, to više nije bio onaj snažni čovjek koga je ranije poznavala. On je u kolicima bio donesen u sobu za posjetioce.

Tokom nekoliko porodičnih posjeta 2014. godine, dok je Zhang još uvijek bio u stanju govoriti, uvijek je govorio da ga zatvorenici brutalno tuku. Ali čim bi to rekao, stražari i zatvorenici bi ga odveli. Veoma često je Zhang tokom posjete dodirivao glavu rukom govoreći da ima glavobolju zbog maltretiranja.

Njegovo se zdravlje pogoršalo. Za vrijeme posjete njegove mlađe sestre, 17. februara 2014. godine, joj je rekao da mu je zatvorski ljekar Tijan jednom rekao: "Nijedan funkcioner ne bi mario ako ovdje budete mučeni do smrti."

Pored odlazaka u zatvor i pokušaja da vidi njenog supruga, Li je također posjetila mnoge vladine agencije u gradu Harbinu, ali su sve odbile odobriti njenom suprugu uslovno puštanje na slobodu iz zdravstvenih razloga. Zbog brige, stalnog razočaranja i zastrašivanja od strane vlasti, ona je dva puta gubila svijest, jednom u zatvoru Hulan i još jednom u Zavodu za zatvore u Heilongjiangu.

Njeno se zdravlje ubrzano pogoršavalo a njena je težina pala na manje od 40 kilograma. Kada je ponovo posjetila svog supruga, 4. maja 2016. godine, nijedno od njih nije znala da im je to posljednji sastanak.

Li je umrla samo 10 dana kasnije, 14. maja 2016. godine u 5 časova.

Muke njihove kćerke

Nakon što je izgubila majku i s ocem koji se nalazi u zatvoru, kćerka gđe. Li i Zhanga je postala distancirana i povučena i nije bila voljna posjećivati svoju baku i djeda s očeve strane koji su dijelili istu kuću s njenim roditeljima.

Mlada žena nije bila tu da dočeka svog oca kada je bio oslobođen.

Zhang se sada mora oslanjati na pomoć svojih roditelja koji se staraju o njemu. Razmjere njegovog mučenja i povreda još nisu u potpunosti poznati, pošto on može samo komunicirati pisanjem svojom nedominantnom lijevom rukom.

Ono što su Zhang i njegova porodica pretrpjeli je samo jedan primjer onoga što su doživjele desetine miliona praktikanata Falun Gonga od kako je, prije 19 godina, počeo progon. Nadamo se da će više ljudi posvetiti pažnju ovoj krizi i podržati zaustavljanje ovakve tragedije.

Link na originalni članak
Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene