Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Falun Gong praktikant umro u zatvoru u 42. godini, telo kremirano nekoliko sati kasnije

Falun Gong praktikanti nose vijence s fotografijama onih koji su ubijeni u Kini zbog svojeg vjerovanja. Parada u New Yorku, 12 svibnja 2017. (Samira Bouaou/The Epoch Times)
Falun Gong praktikanti nose vijence s fotografijama onih koji su ubijeni u Kini zbog svojeg vjerovanja. Parada u New Yorku, 12 svibnja 2017. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Sestra gosp Wanga Wenzhonga je zaprimila telefonski poziv iz zatvora u Ji’nanu u 11h, 12. siječnja, 2018., s viješću kako je njezin brat upravo preminuo. Žurno se zaputila u zatvor kako bi vidjela brata koji je već bio prebačen u zatvorsku mrtvačnicu.

Nekoć krupnije tjelesne konstitucije, gosp Wang se sada pretvorio u kost i kožu. Na pitanja je li njezin brat bio izgladnjivan do smrti, zatvorski čuvari su odgovorili da je isti pretrpio moždano krvarenje. Nije bilo autopsije niti joj dana na uvid bilo kakva medicinska dokumentacija.

Sestra gosp Wanga je pod pritiskom zatvorskih vlasti pristala na neodložno kremiranje njegova tijela. Iste noći se vratila s njegovim pepelom u njihovo mjesto u okrugu Yi’nan.

Gosp Wang je rođen 2. rujna 1975. u okrugu Yishui provincije Shandong. Godine 2010. se preselio u grad Weifang, a bio je uhićen 6. studenog iduće godine.

Bio je na meti vlasti jer se nije htio odreći Falun Gonga, duhovne prakse tijela i uma koju progoni kineski komunistički režim.

Gosp Wang je bio držan na nepoznatom mjestu prije no što je bio prebačen u centar za pritvor 11. siječnja 2012. godine. Osuđen je 22. listopada 2012. na 7.5 godina zatvora u Ji’nanu.

Zatvorski čuvari su podvrgnuli gosp Wanga raznim oblicima torture i zlostavljanja. Doživio je moždano krvarenje te bio operiran nekoliko puta. Sestra je prilikom njegovog posjećivanja u bolnici uvijek primjećivala kako njezin brat nosi povoje na glavi.

Gosp Wang je od svoje obitelji primio pismo 8. ožujka 2017., no čuvar je isto pocijepao na komade što je gosp Wangu prouzročilo izniman mentalni stres. Nekoliko dana kasnije je doživio novo moždano krvarenje te je bio prebačen u zatvorsku bolnicu.

Tek će istraga moći utvrditi je li smrt gosp Wanga posljedica zadnjeg moždanog krvarenja.

Izvorni članak možete pročitati ovdje: http://en.minghui.org/html/articles/2018/2/9/167873.html

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene