Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Kina: 47-godišnja žena umire nekoliko sati nakon otmice

Članovi porodice traže nezavisnu obdukciju tijela Falun Gong praktikantice

Gđa. Xu Chensheng, Falun Gong praktikantica iz provincije Hunan
Gđa. Xu Chensheng, Falun Gong praktikantica iz provincije Hunan

Zdrava žena, praktikantica srednje dobi iz južne Kine, je umrla pod nepoznatim okolnostima samo nekoliko sati nakon što ju je na ulici otela policija. Uz podršku susjeda i prijatelja, članovi njene porodice pokušavaju angažirati nezavisnog patologa u svrhu utvrđivanja uzroka njene smrti.

U 10:00 sati prijepodne, dana 16. maja 2012. policija provincije Hunan, u gradu Chenzhou, otima na ulici gđu. Xu Chensheng. Razlog otmice je njihova sumnja da je gđa. Xu, Falun Gong praktikantica. Odvodi se u policijsku postaju Renmin West Street, gdje u lisicama svezanih ruku biva ispitivana otprilike dvanaest sati. Kasnije te noći odvedena je u bolnicu.

Proglašena je mrtvom u 23:15 u Prvoj narodnoj bolnici u Chenzhou. Dva dana nakon smrti, policija obavještava njenu porodicu. Fotografija njenog tijela (niže), kao i detalji cijelog slučaja se proslijeđuju i objavljuju na kineskoj Minghui web stranici u inozemstvu.

"Nagla smrt gđe. Xu i tok njenog života proteklih godina su podsjetnik na šokantnu svakodnevnicu koju proživljavaju mnogi Falun Gong praktikanti," kaže direktor Falun Dafa informativnog centra, Levi Browde. "No svjedoci smo da baš na račun ovih slučajeva, sve više i više kineskih građana progovara protiv takve zastrašujuće nepravde."

Iako je lokalnim medijima zabranjeno izvještavanje o ovom slučaju, u gradu su osvanuli plakati na kojima piše, "Ubojice zaslužuju kaznu!" Njezini bližnji zajedno s njenom 87-godišnjom majkom su, ohrabreni društvenom podrškom, unajmili advokata i nezavisnog patologa da izvrši obdukciju nad gđom. Xu, čije se tijelo još uvijek nalazi u službenoj mrtvačnici. Svi njihovi zahtjevi su odbijeni, a njen brat je žrtva uznemiravanja na svom radnom mjestu (odjel za edukaciju, okrug Lanshan).

Slika tijela gđe Xu koja je potajno poslana iz Kine. Gđa. Xu je umrla nekoliko sati nakon što ju je otela policija u maju 2012. godine
Slika tijela gđe Xu koja je potajno poslana iz Kine. Gđa. Xu je umrla nekoliko sati nakon što ju je otela policija u maju 2012. godine

Gđa. Xu Chenseng je mjesec dana prije svoje otmice rekla prijatelju da se pribojava da je neko snima i prati. Ona je poput mnogih drugih Falun Gong praktikanta nebrojeno puta oteta, i prisiljena da po nekoliko mjeseci provodi u radnim logorima za re-edukaciju.

Njen poslodavac, Fabrika cigareta u Chenzhou, 2005. g. u dosluhu sa lokalnim Uredom 610, ilegalnom operativnom grupom KP Kine koji vodi kampanju protiv Falun Gonga, prisiljiva gđu. Xu da prisustvuje satovima "pranja mozga". Da bi izbjegla progon počinje se skrivati od vlasti. To ima za posljedicu otpuštanje s posla, gubitak identifikacijskih dokumenata, čime biva primorana seliti se s mjesta na mjesto. Njen dom je bio opljačkan nekoliko puta, a muž pod pritiskom traži razvod braka.

2011. g. se pokušala ukrcati na voz, ali biva pretražena s obzirom da nije imala osobne dokumente kod sebe. Željezničko osoblje joj pronalazi Falun Gong knjigu i nekoliko informativnih letaka. Zatvaraju je i zlostavljaju gotovo dva mjeseca. Na slobodu je puštena slaba i izgladnjela. Željeznički odjel je pohvalio službenika zaslužnog za hvatanje gđe. Xu, nagradivši ga sa 100.000 yuana (15.700 $).

Falun Dafa informativni centar poziva međunarodnu zajednicu da kontaktira nadležne osobe u Chenzhou i zatraži od njih prihvatanje zahtjeva porodice za odobravanjem nezavisne autopsije nad tijelom nastradale gđe. Xu Chenseng, te da se odgovorni za njenu smrt izvedu pred lice pravde.

Dodatne pojedinosti:

Policijski odjel grada Chezhoua: +86-735-2220806
Politički i zakonodavni odbor grada Chenzhoua: +86-735-2870566
Ured 610 grada Chenzhoua: +86-139-73531339
Policijska stanica Renmin West Street: +86-13873568696
Bivši poslodavac gđe. Xu, Chenzhou Tvornica cigareta u Chenzhou: +86-7352568947; +86-735-2229999, 5 Dongfenglu, Chenzhou 423000

Link na engleskom: http://www.faluninfo.net/article/1241/?cid=84

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene