Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Falun Gong praktikantica u komi duže od dva mjeseca

Gđa. Song Shouyun u stanju kome. Izvor fotografije: Minghui.org
Gđa. Song Shouyun u stanju kome. Izvor fotografije: Minghui.org

Gđu. Song Shouyun je kao Falun Gong praktikanticu uhitila mjesna policija 24. listopada 2016. godine. Službenici pritvornog centra u Zhaoyanu su 28. rujna 2017. telefonom nazvali njezinu obitelj priopćivši im kako je gđa. Song u kritičnom stanju te je prebačena gradsku bolnicu br.2.

859 potpisa u znak podrške

859 potpisa u znak podrške
859 potpisa u znak podrške

Gđa. je Song je zemljoradnica. Članovi njezine obitelji zahtjevaju objašnjenje i odgovor kako je moguće da osoba dobrog zdravlja završi u komi.

Saznavši za sudbinu svoje sugrađanke, 859 mještana je potpisalo peticiju u znak podrške. Jedan svjedok je prenio detalje zbivanja u centru za pritvor.

Zatočena duže od godinu dana

Direktor Suo Jongdong i službenici policijske postaje Nanshuangmiaoxiang su uhitili gđu. Song 26. listopada 2016. te pritom izvršili premetačinu doma zaplijenivši njezine osobne stvari. Bila je zadržana u Zhaoyang centru za pritvor namijenjen ženama. Direktor i zamjenik direktora institucije su BaoYingying i Xu Jing.

Nemilosrdno mučenje

Gđa. Song je već od prvog dana svojeg boravka u centru bila izložena torturama. Bila je prisiljena sjediti u položaju dvostrukog lotosa duže od 14 sati svakog dana. Za pomicanje s mjesta bi slijedilo brutalno premlaćivanje. Posljedično je zadobila čireve na gležnjevima, koji su se kasnije inficirali i zagnojili.

Čuvari su naređivali zatvorenicima da je tuku. Također su joj ukrali toplu odjeću i posteljinu u vrijeme veoma niskih zimskih temperatura.

Bilo joj je dopušteno nositi donje rublje samo tijekom zime 2016. godine. Danju su prozori bili otvoreni, a noću je bila ostavljena bez posteljine. Zdravlje joj se pogoršalo i izgubila je mnogo na težini. Zatvorenici su joj također na silu niz grlo gurali drogu i tukli je dok nije prokrvarila.

Čuvar Xu Jing je 7. prosinca, 2016. naredio nekolicini zatvorenika da je “operu”. Prvo su joj skinuli odjeću da bi ju potom pritisnuli uz tlo, zalili je vodom te otvorili prozor.

Počevši od travnja 2017. je bila prisiljena stajati na jednom mjestu kroz duže vremenske periode. Dvoje zatvorenika su u smjenama od po dva sata imala zadatak da motre njezino ponašanje. Morala je stajati uspravno, a svaki njezin pokret je isprovocirao premlaćivanje.

Zatvorenici su oduzimali njezin novac kako bi kupili stvari za sebe, bacili bi njezine toaletne potrepštine, ona bi ih ponovo kupila, da bi oni iste opet bacili.

Lokalni odjel javne sigurnosti i sud grada Zhaoyanga, i ured pravobranitelja su tijekom njezina boravka u centru za pritvor donijeli sudsku odluku osudivši ju na godinu dana zatvora. Premda joj je u trenutku donošenja presude ostalo samo tri mjeseca kazne, nisu je oslobodili.

Odgovorna lica iz Zhaoyang centra za pritvor

Gđa. Song je već dva mjeseca u bolnici i u stanju bez svijesti. Dužnosnici Zhaoyang centra za pritvor su prema zakonu odgovorni za njezin tretman i pretrpljene posljedice tijekom boravka u njihovoj instituciji.

Prema zakonu je strogo zabranjeno mučenje ili zlostavljanje zatvorenika u navedenoj instituciji.

Zhaoyang centar za pritvor je prema kineskom krivičnom zakonu br. 251 počinio kazneno djelo progona.

Zhaoyang centar za pritvor je prema kineskom krivičnom zakonu br. 234 počinio kazneno djelo nanošenja ozlijeda s predumišljajem.

Zhaoyang centar za pritvor je prema kineskom krivičnom zakonu br. 248 počinio kazneno djelo maltretiranja pritvorenika.

Pročitajte članak izvorno objavljen na Minghui.org

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene