Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Reporteri bez granica započeli kampanju "Peking 2008" otvorenim pismom predsjedniku MOK-a Roggeu

"Svugdje u svijetu raste zabrinutost zbog održavanja ovih Olimpijskih igara, koje su uzete kao taoc od jedne vlade, koja odbija garantirati slobodu mišljenja i respektirati humanističke vrijednosti Olimpijskih igara", stoji u pismu Reportera bez granica predsjedniku MOK-a.

Na web stranici Reportera bez granica (http://www.rsf.org) Olimpijski krugovi predstavljeni su kao lisice.
Na web stranici Reportera bez granica (http://www.rsf.org) Olimpijski krugovi predstavljeni su kao lisice.

Reporteri bez granica su 28. juna započeli novu kampanju "Peking 2008." Sa slikama i internet banerima, koji prikazuju Olimpijske krugove kao lisice, organizacija skreće pažnju na uporno odbijanje kineskih vlasti, da dopusti slobodu štampe i mišljenja i da pusti na slobodu oko 100 zatvorenih novinara i internet-disidenata. 13 mjeseci prije početka Ljetnih olimpijskih igara 2008. pokazuje se da kineske vlasti nisu održale svoje obećanje da će poboljšati situaciju ljudskih prava.

Prije sjednice Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) koja se održala od 4. do 7. jula u Guatemali, Reporteri bez granica su se otvorenim pismom obratili predsjedniku MOK-a, Jacquesu Roggeu.

"Svugdje u svijetu raste zabrinutost zbog održavanja ovih Olimpijskih igara, koje su uzete kao taoc od jedne vlade, koja odbija garantirati slobodu mišljenja i respektirati humanističke vrijednosti Olimpijskih igara", stoji u pismu.

"Vi znate bolje nego iko drugi, da kineska vlada i Komunistička partija iz sopstvenog interesa pridaju najveću moguću važnost, ipak ne pridržavajući se svojih obećanja. Predsjedniče, nije prekasno pokrenuti odgovorne, najvećim dijelom političare visokog ranga, da puste na slobodu političke zatvorenike, da promijene represivne zakone i da okončaju cenzuru."

"Očekujemo od vas odlučan nastup. Vrijeme je da se kineskim zvaničnicima jasno kaže da je njihovo omalovažavanje međunarodne zajednice neprihvatljivo. Kada se cjelokupna Olimpijska zajednica sakupi u Guatemali, MOK se mora jasno izjasniti i založiti se za slobodu u Kini, prije početka Olimpijskih igara 2008."

Reporteri bez granica su na međunarodnoj webstranici organizacije (http://www.rsf.org) objavili devet preporuka za Olimpijske igre u Pekingu. Osim toga na toj stranici stoje na raspolaganju slike i internet baneri sa Olimpijskim krugovima predstavljenim kao lisice.

Otvoreno pismo Reportera bez granica predsjedniku MOK-a:
http://www.rsf.org/article.php3?id_article=22971

Reporteri bez granica. Represija se nastavlja u Kini, godinu dana pred početak Olimpijskih igara: http://www.rsf.org/rubrique.php3?id_rubrique=174

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene