Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Kuća ljudskih prava i demokratije, Beograd: Apel MUP-u da preispita delovanje prema aktivistima Falun Dafe

Kuća ljudskih prava i demokratije iz Beograda, koju čini pet poznatih oganizacija za ljudska prava: Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku, objavili su 9. februara apel Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, u kojem izražava zabrinutost povodom konstantnih povreda ljudskih prava praktikanata Falun Dafa u Beogradu, a koji ovdje prenosimo u cjelosti.

Apel MUP-u Srbije od strane Kuće za ljudska prava
Apel MUP-u Srbije od strane Kuće za ljudska prava

Apel MUP-u da preispita delovanje prema aktivistima Falun Dafe

Kuća ljudskih prava izražava zabrinutost povodom konstantnih povreda ljudskih prava aktivista/kinja Društva srpsko-kineskog prijateljstva FDH od strane MUP-a. Na teritoriji Beograda, službena lica MUP-a i u 2018. godini nastavljaju da ugožavaju bilo kakvu aktivnost pripadnika/ca Falun Dafe, vrši se legitimisanje pripadnika/ca koji vežbaju na otvorenom, a bilo kakva okupljanja se sprečavaju ili zabranjuju.

Poslednje sprečavanje skupa aktivista/kinja i organizovanja potpisivanja peticije se desilo na Trgu Republike u Beogradu, 16.12.2017 uz zadržavanje 10 aktivista u policiji, u trajanju od 4 sata, zbog čega je Jukom podneo ustavnu žalbu.

Ovo sprečavanje usledilo je uprkos prvoj odluci Ustavnog suda Srbije o povredi ustavnih prava aktivista Falun Dafe koja je doneta u oktobru 2017. godine. Odluka je doneta tri godine nakon samita Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu, kada je policija zabranila tri uredno prijavljena javna skupa. Tom prilikom je u pritvoru zadržano 11 građana EU zemalja, koji su doputovali u Beograd radi podizanja svesti o progonu Falun Dafe u Kini i promovisanju Rezolucije EP o uzimanju organa u Kini. Da podsetimo, aktivisti su deportovani iz Srbije 72 sata nakon zadržavanja.

Ustavni sud još uvek nije odlučio o ustavnosti više zabrana skupova aktivista/kinja Falun Dafe tokom posete kineskog predsednika Srbiji 2016. godine. Aktivisti/kinje ovog pokreta mirno protestuju u svim evropskim zemljama, po pravilu za vreme poseta kineskih zvaničnika, još od 1999. godine kada je Komunistička Partija Kine započela progon Falun Dafe. Takođe, van Beograda, njihova okupljanja i protesti se održavaju bez bilo kakvih ograničenja.

Apelujemo na Ministarstvo unutrašnjih poslova da preispita delovanje prema aktivistima/kinjama Falun Dafe, i omogući im da ostvaruju slobodu okupljanja i pravo na peticiju u skladu sa Ustavom Republike Srbije.

U Beogradu, 9. februara 2018. godine

Maja Stojanović, Direktorka, Građanske inicijative
Vesna Petrović, Direktorka, Beogradski centar za ljudska prava
Milan Antonijević, Direktor, Komitet pravnika za ljudska prava
Izabela Kisić, Direktorka, Helsinški odbor za ljudska prava
Dragan Popović, Direktor, Centar za praktičnu politiku

Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene