Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Pismo Međunarodnom olimpijskom odboru od Davida Kilgoura i Davida Matasa

Pismo koje slijedi napisali su kanadski odvjetnik za ljudska prava David Matas i bivši kanadski državni sekretar (Azija-Pacifik) i član parlamenta David Kilgour, autori nezavisnog istraživanja o tvrdnjama u vezi uzimanja organa Falun Gong praktikantima u Kini

Časni gospodin Jaques Rogge
Predsjednik
Međunarodni olimpijski odbor
Lausanne, Švicarska

U vezi s Olimpijskim igrama u Pekingu 2008

Mi ovime zahtijevamo da s vašim kolegama u Pekingu stavite na dnevni red pitanje ljudskog dostojanstva i ljudskih prava u Kini da bi se zaustavio progon onih čija su temeljna prava uskraćena. Mi se zaista nadamo da će Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine biti vođene u pravom olimpijskom duhu. Mi temeljimo ovu izjavu na slijedećem:

U Olimpijskoj povelji stoji:

Cilj Olimpijade je da sport svugdje služi u svrhu skladnog razvoja čovjeka, u svrhu poticanja uspostave miroljubivog društva i očuvanja ljudskog dostojanstva. Da bi se to postiglo, Olimpijski pokret uključuje se sam, ili u suradnji s drugim organizacijama, unutar zadanih ciljeva, u aktivnosti promicanja mira." (Olimpijska povelja, član 3);

"Očuvanje dostojanstva osobe je temeljni zahtjev Olimpijade" (Etički kodeks Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), "A. Dostojanstvo;" 1. dio).

Koja dostojanstva omogućuje kineska vlada građanima Kine kršeći ih protiv nedužnih, što se i dalje nastavlja nakon dodjele Olimpijade?

Što se tiče ovih odredbi povelje, ured za medije MOO-a poslao je pisma onima koji potiču zabrinutosti o kršenjima ljudskih prava u Kini, gdje stoji:

"Mi smo pažljivo razmotrili postupke koje MOO - organizacija stvorena da donese dobrobiti sporta društvu - može izvesti kroz najrazličitije sadržaje. Naše vjerovanje je da mi moramo usredotočiti naš rad unutar dosega naših smjernica - što znači voditi i pomagati organizatorima igara da udome uspješne Olimpijske igre. Unutar ovog okvira dovođenja sportova i olimpijskih vrijednosti u Kinu, mi smo puni nade da će dobrobiti za širu društvenu okolinu slijediti u godinama nakon Olimpijade. MOO se obavezao dovesti Olimpijski pokret u Kinu po prvi puta u povijesti, jer mi vjerujemo da primjeri na osnovu olimpijskih idela imaju - i da će i dalje imati - mnoge pozitivne dobrobiti za Kinu i za svijet."

Povelja bi sugerirala još direktniji i otvoreniji pristup.

Olimpijski sportaši, prošli i sadašnji, treneri i službenici, koji su upoznati i kojima su dane informacije u vezi povreda ljudskih prava u Kini, su duboko zabrinuti u vezi kineskog neodržavanja obećanja.

Danas se oštro, svakodnevno kršenje ljudskih prava u Kini ignorira. Mi, David Matas, kanadski odvjetnik za ljudska prava i David Kilgour, bivši član parlamenta i kanadski ministar vanjskih poslova za Aziju i Pacifik u kanadskoj vladi, izdali smo istražni izvještaj, u kojem stoji:

"Nažalost, to potvrđuje naš prijašnji zaključak, da su kineska vlada i njene agencije u brojnim dijelovima zemlje, posebno u bolnicama, također i u zatvorskim centrima i 'sudovima naroda', od 1999. g. poslali u smrt velik i nepoznat broj Falun Gong zatvorenika savjesti. Njihovi vitalni organi, uključujući srca, bubrege, jetre i rožnice su zaista bez pristanka oduzeti za prodaju po visokim cijenama, ponekad za strance koji bi uobičajeno trebali dugo čekati u svojim zemljama dobrovoljne donacije takvih organa."

Kad Olimpijci budu informirani o ovim nečovječnostima u Kini, kako će MOO i svjetske vlade reagirati?

Da li će se sportaši, treneri i službenici, kao cjelina, htjeti takmičiti u zemlji koja nameće tako okrutno proganjanje njenih stanovnika?

Mi, nadalje, ne odobravamo zatvor i ušutkivanje kineskog odvjetnika za ljudska prava gospodina Gao Zhishenga, kojem je prema naredbi kineske vlade, zabranjeno govoriti u medijima, dok ne završe Olimpijske igre 2008.

Amnesty International, Human Rights in China i Human Rights Watch opazili su pojačano pogoršanje stanja ljudskih prava u Kini. Mi smo uvjereni da MOO ne bi dodijelio Igre Pekingu, da su tada znali za nepoštivanje ljudskih prava u Kini.

Molimo, razmotrite slijedeće:

1) Kako će Igre koristiti građanstvu Kine, ako MOO otvoreno ne progovori protiv kineskog kršenja ljudskih prava?

2) Može li MOO osigurati prava i sigurnost Falun Gong praktikanata i članova drugih miroljubivih grupa ugnjetavanih od kineskog režima, ako žele prisustvovati Igrama, bez straha da će biti uhapšeni i zatvoreni?

3) Da li će Falun Gong praktikantima iz inozemstva, biti dopušten ulazak u Kinu bez odmazde?

Mi vas požurujemo da izvolite poduzeti učinkovite akcije, pozivajući kineske vlasti da okončaju tekući progon miliona nedužnih građana Kine, i nadamo se da će Igre 2008. ostvariti principe Olimpijske povelje.

Cijenit ćemo Vaš ljubazni odgovor.

Sa štovanjem,

David Matas, kanadski odvjetnik za ljudska prava
David Kilgour, bivši kanadski ministar vanjskih poslova (Azija-Pacifik) i član parlamenta 1979. - 2006.

Dodatne informacije:

Link na originalni članak
Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene