Vesti o Falun Dafi i krizi ljudskih prava u Kini

Novinari bez granica : Pet pripadnika Falun Gonga uhićeno zbog objavljivanja "lažnih" informacija na internetu

(Novinari bez granica) Novinari bez granica osudili su sudske presude koje su 19. veljače/februara 2004. godine izrečene petorici pripadnika Falun Gong pokreta, u trajanju od 5 do 15 godina.

Oni su se pojavili pred Vrhovnim sudom u zapadnom Chongqing 19.veljače/februara pod optužbom da su pomagali u objavljivanju vijesti na jednoj web stranici o zatvorskom maltretiranju jednog studenta koji je bio pripadnik Falun Gong pokreta.

Međunarodna organizacija za slobodu tiska također je pozvala na oslobađanje svih 22 pripadnika Falun Gong-a, koji su zatvoreni zbog objavljivanja vijesti na internetu.

"Napad na članove ovog duhovnog pokreta je u potpunosti neopravdan" rečeno je. "Pet korisnika interneta kažnjeno je zbog objavljivanja nečega što je već od prije dobro poznato organizacijama za ljudska prava, da su pripadnici Falun Gong-a sustavno maltretirani u zatvoru."

U presudi, sud navodi da je članak objavljen na internetu "okaljao ugled vlade emitiranjem izmišljenih priča o izmučenim praktikantima Falun Gonga".

Lu Zengqi, optužen za pisanje optužujučih dokumenata, i Yan Qiuyan, za kojeg je rečeno da mu je pomogao u objavljivanju članka, osuđeni su na 10 godina zatvora. Li Jian, koji je navodno objavio članak na jednoj Falun Gong stranici, optužen je na 13 godina zatvora. Chen Shumin, vlasnik tvrtke gdje je Lu Zengqi radio, zatvoren na 12 godina. Yin Yan je zatvoren na pet godina, ali bez ikakvih dokaza za ulogu koju je on imao.

Uz pet članova osuđenih 19.veljače/februara 2004. godine, 17 pripadnika Falun Gong pokreta su u zatvoru zbog korištenja interneta. Sedam "cyber-disidenata" ,Yuxia, Li Chunyan, Li Yanfang, Lin Yang, Ma Yan, Huang Kui i Zhang Yuhui, uhićeni su zbog objavljivajna vijesti na internetu.

Jedan "cyber-disident", Zhang Haitao je u zatvoru zbog pravljenja internet stranice o Falun Gongu. Devet internet korisnika, Meng Jun, Dong Yanhong, Liu Wenyu, Wang Xin, Wang Xuefei, Wang Zhenyong, Yao Yue, Zhang Ji i Quan Huicheng ,jednostavno su optuženi za skidanje i širenje vijesti o pokretu i represiji nad pripadnicima Falun Gonga.

Novinari bez granica već su skrenuli pozornost na represiju protiv pripadnika Falun Gonga u njihovom izvješću "Internet pod Nadzorom".Ovo izvješće također objašnjava da Kineske vlasti blokiraju pristup svim stranicama koje se odnose na pokret i javne diskusije na ovu temu na online forumima za diskusiju.

Link na originalni članak
Podeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naša saopštenja za medije i biltene